Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Renter

Fall i norske statsrenter

Regjeringens forslag om nedjustering av forventet avkastning av oljefondet var i fokus.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Norske statsrenter falt fredag ettermiddag. 

Oppmerksomheten i markedet var rettet mot regjeringens forslag om nedjustering av forventet realavkastning av Statens pensjonsfond utland til tre prosent, fra tidligere fire prosent.

Nordea Markets viser til at regjeringens forslag ikke får noe umiddelbar konsekvens for finanspolitikken, da regjeringen i realiteten allerede har tilpasset seg en slik situasjon.

På litt lenger sikt vil det imidlertid innebære, hvis fondet utvikler seg i tråd med regjeringens prognose fremover, at økningen i budsjettunderskuddet vil bli mindre. 

Som andel av fastlands-BNP vil oljepengebruken holde seg om lag uendret, noe som er definisjonen av et nøytralt budsjett, viser Nordea til.

«Det står i sterk kontrast til tiden vi har bak oss der oljepengebruken stadig har økt som andel av BNP og dermed gitt en positiv vekstimpuls til økonomien», skriver Nordea Markets.

Fra 2018 og fremover indikerer den nye reglen en strammere finanspolitikk enn det Norges Bank har i sine prognoser, og på den måten åpner det for mer ekspansiv pengepolitikk.

«Vi tror imidlertid ikke dette endrer bildet vesentlig for Norges Bank, som vil stå fast ved at pengepolitikken er på hold», skriver meglerhuset.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Norge Renter
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer