Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
OSLO 20161221. Partileder Trine Skei Grande (V) på hennes kontor på Stortinget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit
OSLO 20161221. Partileder Trine Skei Grande (V) på hennes kontor på Stortinget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit les mer

Politikk

Venstre-ledere sier nei til Frp-samarbeid etter valget

Partileder Trine Skei Grande har ingen plan B eller plan C.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Flere av fylkeslagene i Venstre er negative til å inngå en samarbeidsavtale med en regjering der Fremskrittspartiet er med.

Kun ett fylkeslag i Venstre anbefaler regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet, melder NRK etter å ha snakket med samtlige fylkesledere i partiet. Selv en samarbeidsavtale etter dagens modell, der Venstre står på utsiden av regjering, men likevel har et formalisert samarbeid, vender flere av lagene tommelen ned for.

Samtlige fylkeslag har avholdt sine årsmøter, bare halvparten av dem vedtok klare råd om samarbeidsvalg. Kun ett stiller seg positivt til å samarbeide med en regjering der Frp inngår. Temaet er så betent i Venstre, at flere lag til og med har vanskelig for å anbefale selv en blågrønn regjering utgått av Høyre, KrF og Venstre, fordi en slik regjering mest sannsynlig vil være avhengig av støtte fra Frp.

– Nå har vi hatt erfaring fra samarbeid med Frp i fire år, og har fått gjennomslag for mange saker som er viktige for Venstre. Men samtidig har det vært en del omkostninger ved å ha en slik samarbeidsavtale, fordi vi står så langt fra Frp i viktige spørsmål, sier Torunn Sandvand i Agder Venstre.

Ingen reserveplaner

Partileder Trine Skei Grande understreker at det er landsmøtet som skal vedta hva partiet skal gå til valg på, men sier til NRKs Politisk kvarter at hun tror partiets eneste plan er en blågrønn regjering. Det vil si en regjering der Frp ikke er med. Hun framholder at hun ikke har noen reserveplaner, i tilfelle Plan A skulle falle i fisk.

Venstre må samarbeide også med partier som står langt fra partiet, hvis de ønsker gjennomslag for sin politikk, mener hun. Men partilederen hevder hun ikke har noen Plan B og Plan C, som kan klargjøre for velgerne hva som kan bli konsekvensen av en stemme på Venstre. De må forholde seg til de politiske sakene, ifølge Grande.

– Det er en soleklar beskjed fra fylkeslagene at man tror på en sentrum/høyre-regjering som kan danne flertall begge veier. Det kommer til å være to alternativer i norsk politikk, sier Grande.

Kristelig Folkeparti Venstre Trine Skei Grande Høyre Fremskrittspartiet Politikk
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.