Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Administrerende direktør i Opera software Lars Boilesen, investeringsdirektør i Beijing Kunlun Tech Lin Song og den kinesiske Opera software-eieren Yahui Zhou utenfor den Kinesiske ambassade. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Administrerende direktør i Opera software Lars Boilesen, investeringsdirektør i Beijing Kunlun Tech Lin Song og den kinesiske Opera software-eieren Yahui Zhou utenfor den Kinesiske ambassade. Foto: Skjalg Bøhmer Vold les mer

Finans

Svakere fra Opera

Internettselskapet Opera leverer fallende omsetning og resultat.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Internettselskapet Opera leverer et justert resultat, ebitda, på 17,6 millioner amerikanske dollar - en nedgang på 19 prosent fra tilsvarende kvartal året før. Det kommer frem i selskapets kvartalsrapport for fjerde kvartal 2016, lagt frem tirsdag.

I samme periode falt omsetningen med syv prosent fra året før, og endte på 143,9 millioner dollar.

Selskapet opplyser også at Petter Lade tiltrer stillingen som finansdirektør. Han kommer fra stillingen som investorkontakt i selskapet.

Skriver ned

Selskapet bokførte restruktureringskostnader på 19,8 millioner dollar i fjerde kvartal 2016, hvorav 19 millioner dollar er nedskrivninger, primært relatert til selskapets mobilreklameeiendeler utenfor USA, skriver selskapet i kvartalsrapporten tirsdag.

Det skriver TDN Finans. 

«Nedskrivningene er primært en konsekvens av lavere vekstforventning i deler av mobilreklamevirksomheten utenfor USA, og en ventet nedgang i omsetning innen Apps & Games generert fra Opera Mobile Store (OMS)-plattformen», heter det i notene til rapporten.

Ser positive utsikter

Selskapet legger også frem sine utsikter for 2017 som helhet. Opera opplyser i rapporten at selskapet venter omsetning på mellom 550 og 650 millioner dollar, og et justert ebitda-resultat på 50-70 millioner dollar. Selskapet melder om et stadig sterkere marked for reklamer på nett som følge av økt mobilbruk verden over. 

Foreløpige tall i rapporten viser en omsetning på 537 millioner dollar for 2016 som helhet, og et justert ebitda-resultat på 49 millioner dollar.

Opera-salgene

 • Nettleserselskapet Opera ble opprettet i 1995.
 • Har 350 millioner brukere, hovedsakelig på mobil. 
 • Høsten 2015 ble det innledet en salgsprosess, og 15. mars kom det bud på totalt 10,4 milliarder kroner fra en kinesisk investorgruppe. Budet falt da det ikke ble godkjent i USA innen 15. juli. Alternativet ble salg av selskapets «consumer business» for fem milliarder kroner.
 • Henvendelsen om kjøp av Opera TV kom i vår, og salget av 70 prosent priser selskapet til 114 millioner dollar, omtrent 990 millioner kroner. 
Vis mer

Opera etter salgene

Fire selskaper er igjen i børsnoterte Opera etter to salg: 

 • Ad Colony, en reklameplattform for mobiltelefoner, er størst.
 • Bemobie, en appbutikk med Spotify-modell for markeder med få kredittkort og lite reklame. 
 • SurfEasy, et lite selskap i Toronto som tilbyr krypterte forbindelser (VPN).
 • Rocket Optimizer/Skyfire, driver med komprimering av video for mobiloperatører.
Vis mer
Elon Musk Opera USA Sykkelkjendis Petter Lade Finans
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.