Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Den kinesiske kommunistledelsen vil slå ned på «markedskrokodiller» - spekulanter i finansnæringen. Foto: Chinatopix/AP/NTB scanpix
Den kinesiske kommunistledelsen vil slå ned på «markedskrokodiller» - spekulanter i finansnæringen. Foto: Chinatopix/AP/NTB scanpix les mer

Utenriks

Markedskrokodiller gis milliardbøter

Innsidehandel har vært svært utbredt i Kina i flere tiår med minimal risiko. For første gang er det gitt bøter på flere milliarder kroner. Bakmenn utestenges på livstid.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Ryktene har gått siden slutten av 2016 om at det kinesiske børstilsynet har jaktet på storinvestorer i landet. Nå er det bekreftet at Xian Yan er ilagt en bot på 3,48 milliarder yuan (4,2 milliarder kroner) for innsidehandel og manipulering av aksjemarkedet.

Den tidligere hedgefondforvalteren Xu Xiang er ilagt en bot på 11 milliarder yuan (13,2 milliarder kroner) for å ha manipulert aksjekurser. Han ble også dømt til fengsel i 5 1/2 år av en domstol i Qingdao.

Arrogant og dristig

Innsidehandel er svært utbredt i Kina. Dette skyldes lave straffer og bøter. Innsidehandel straffes med bøter på maksimalt 600.000 yuan (725.000 kroner). Større investorer i børsnoterte selskaper har akseptert bøtene og fortsatt som tidligere.

Inntil nå.

Myndighetene har funnet et smutthull i regelverket. De som blir tatt for innsidehandel kan bøtelegges for inntil fem ganger den ulovlige gevinsten de har hatt. Xian Yan skal ha tjent minst 850 millioner kroner på å handle med innsideinformasjon - bare i fjor.

– Det er ikke uvanlig at det forekommer juks og svindel i det kinesiske markedet. Dette er en enestående mulighet som skjer en gang i livet til å ta en fyr som Xian Yan. Han foretar nøye beregninger for å få det nøyaktig som han ønsker det. På den annen side er han arrogant og dristig, sier en ansatt i det kinesiske kontrollorganet som overvåker børsene i landet til næringslivsavisen Caixin på tirsdag.

Han er utestengt fra finansbransjen, og som investor i børsnoterte kinesiske selskaper, på livstid.

Militærtaktikker

Ifølge kinesiske medier, som bruker kilder i børstilsynet, har Xian Yan brukt utallige triks for å lure og utmatte investorer i børsnoterte selskaper.

Han er utdannet advokat og dukket først opp på radarskjermen i 2011 da han kjøpte 12 prosent av aksjene i et børsnotert eiendomsselskap fra en av grunnleggerne. Aksjekjøpet til rundt 400 millioner kroner ble aldri innrapportert.

I løpet av kort tid sikret han seg kontroll over eiendomsselskapet Shanghai Duolun Industry – igjen uten at minoritetsaksjonærene eller børsen ble informert. Da dette ble oppdaget fikk han en bot på 400.000 kroner, som han nektet å betale.

I fjor benyttet han samme metode og fikk kontroll over børsnoterte Guangxi Future Technology. Dette ble fanget opp av det kinesiske børstilsynet som advarte minoritetsaksjonærer.

Xian Yan forsøkte seg med en utmattelsestaktikk. I januar kom styret i Guangxi med 1001 forslag til aksjonærene som de måtte ta stilling til. De fleste av forslagene var irrelevante for selskapets forretningsvirksomhet.

Blant annet ble det foreslått at det skulle nedsettes en komité for å vurdere ansattes privatliv; om de var i parforhold, gift og hadde planer om å få barn.

Det ble også foreslått at styremedlemmene måtte bestå en avansert engelskspråklig test.

– Dette var en brent jords taktikk, sier en kilde hos en av minoritetsaksjonærene til Caixin.

Brent jords taktikk er en militær taktikk som går ut på å ødelegge alt som kan brukes av fienden mens en selv rykker frem eller trekker seg ut av et område. Uttrykket stammer fra praksisen å brenne avlingene for å hindre fienden matkilder.

Asia i dag Kina Shanghai Qingdao Xian Yan Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.