Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Administrerende direktør i Norges Bank Investment Management Yngve Slyngstad kaster ut ytterligere ti selskaper fra oljefondets portefølje. Foto: Gunnar Lier
Administrerende direktør i Norges Bank Investment Management Yngve Slyngstad kaster ut ytterligere ti selskaper fra oljefondets portefølje. Foto: Gunnar Lier les mer

Finans

Oljefondet kaster ut flere kullselskaper

Norges Bank har besluttet å ekskludere ytterligere ti selskaper fra oljefondet på bakgrunn av det såkalte kullkriteriet som Stortinget vedtok i fjor.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Utelukkelsene er gjennomført etter at fondet har gjort en tredje analyserunde av selskaper som kan omfattes av kriteriet.

Utelukkelsen omfatter også morselskapenes ikke-børsnoterte datterselskaper som utsteder obligasjoner. Unntaket er grønne obligasjoner eller datterselskaper med vesentlig aktivitet knyttet til fornybar energi, opplyser oljefondet i en pressemelding tirsdag.

Totalt har Norges Bank dermed så langt utelukket 69 selskaper og satt 13 til observasjon i henhold til det produktbaserte kullkriteriet.

Oljefondet

  • Oljefondet, formelt Statens pensjonsfond utland, er på drøyt 7000 milliarder kroner fordelt på aksjer, obligasjoner og eiendom.
  • Oljefondets avkastning etter prisvekst og kostnader er 3,75 prosent i årlig snitt siden 1998.
  • Fondet forvaltes av Norges Bank Investment Management (NBIM).
Vis mer

Er tett på

I forbindelse med et presseseminar om ansvarlig forvaltning tirsdag ble det også kjent at oljefondet i fjor avholdt 3.790 selskapsmøter med totalt 1.589 selskaper. Selskapsstyring, miljømessige og samfunnsmessige forhold var blant temaene i halvparten av møtene, ifølge fondet.

Oljefondet stemte på totalt 11.294 generalforsamlinger i fjor.

– Vi er en stor, global investor og en minoritetseier i nesten 9.000 selskaper. Innsikt er en forutsetning for ansvarlig forvaltningsvirksomhet. God selskapsstyring og bærekraftig forretningspraksis vil bidra til høyere avkastning på lang sikt, sier Yngve Slyngstad, leder i Norges Bank Investment Management, som forvalter oljefondet.

Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet, har i dag en verdi på vel 7.600 milliarder kroner.

Vel 60 prosent av fondet er investert i aksjer, mens drøyt 30 prosent er plassert i eiendom og en mindre andel i eiendom.

(©NTB)

Les også:(Vilkår)

Norges Bank Yngve Slyngstad Norges Bank Investment Management Statens pensjonsfond utland Oljefondet Finans
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.