Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Daglig leder Karen Dolva i selskapet No Isolation med roboten AV1, som skal gi syke barn kontakt med klasserommet fra sykesengen. Dolva mener det å lage noe med it er ekstremt spennende og ikke så vanskelig som mange tror.  Foto: Tore Meek/NTB Scanpix
Daglig leder Karen Dolva i selskapet No Isolation med roboten AV1, som skal gi syke barn kontakt med klasserommet fra sykesengen. Dolva mener det å lage noe med it er ekstremt spennende og ikke så vanskelig som mange tror.  Foto: Tore Meek/NTB Scanpix les mer

Teknologi

Abelia-kåring: Dette er Norges 50 fremste it-kvinner

– Det er helt krise og jeg tror veldig mange jenter hadde likt it ekstremt godt, sier Karen Dolva. Gründeren, som er på Abelias liste, er på konstant jakt etter programmerere og merker godt at hennes medsøstre svikter bransjen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

For halvannet år siden var Karen Dolva (26) en av tre gründere som startet No Isolation, et selskap som vil bruke teknologi til å hjelpe mennesker ut av ensomhet. Nå leder hun 30 ansatte og har nettopp åpnet kontor i Nederland. 

Hun er plukket ut som en av Norges 50 fremste IT-kvinner av en jury ledet av Abelia. Listen legges frem på kvinnedagen. Målet er å vise frem flere kvinnelige forbilder i en bransje der 76 prosent av de ansatte og 84 prosent av lederne er menn. 

– Teknologinæringen trenger kvinner. Det handler om store utfordringer innen klima, helse og å skape nye bedrifter. Vi ligger langt etter behovet når det gjelder utdannelse og trenger folk av begge kjønn, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Abelia. 

Krise

Kvinner har lenge vært underrepresentert i it-bransjen, og det er ingen bedring å spore, ifølge Haugli. 

Det mener Dolva er et stort problem og et lite mysterium. 

– Det er helt krise og jeg tror veldig mange jenter hadde likt it ekstremt godt, sier hun. 

No Isolation driver konstant rekruttering av programmerere, og hun forteller om et stort underskudd på kvalifiserte folk i bransjen, og særlig er det få jenter. Utsiktene til jobb er altså gode. 

– Programmering er tidenes håndverk, du kan lage hva som helst. Det er selvfølgelig moro å bygge ting fra bunnen, men jeg tror ikke folk skjønner at det er det it handler om. Og det trenger ikke være så vanskelig som mange skal ha det til, sier hun. 

Hvorfor?

Dolva mener at for eksempel å jobbe med elektronikk egentlig krever egenskaper som normalt forbindes mer med jenter enn gutter, som nøyaktighet, evnen til å lage og følge en oppskrift og detaljorientering. Likevel er det få jenter som velger det. 

– Det er veldig merkelig, kanskje det litt skyldes dataspillverdenen der gutta får innsyn tidlig, eller at de leker med tekniske ting tidligere, sier hun. 

Kjenner alle

Abelia gikk ut bredt og inviterte alle til å nominere fremragende it-kvinner. De avgrenset det til folk i privat næringsliv og utenom stabsfunksjoner. De endte opp med tre grupper, gründere, ledere og fagpersoner. Når Dolva får høre navnene på de andre gründerne hyller hun hver og en av dem. 

– Jeg skjønner hvor liten denne verdenen er når jeg kjenner alle du leser opp. Det kunne godt vært flere å velge mellom, sier hun. 

Lønnsomt mangfold

Haugli i Abelia er overbevist om at mer mangfold i bransjen er lønnsomt. 

– Bedrifter med blandet miljø er også mer attraktive for menn og lykkes bedre i å rekruttere dem, sier han.

Han håper kåringen kan bidra til utviklingen. 

– Jeg tror at det å synliggjøre spennende personer og at de har spennende jobber vil bidra til at flere kvinner velger teknologinæringen, og tar lederposisjoner, sier han. 

Ikke på listen

Juryens mål har vært å få frem ukjente kandidater. Derfor ble det før nominasjonene laget en liste over allerede godt etablerte ledere, som ikke er med i denne kåringen. Disse er Alexandra Bech Gjørv (Sintef), Anette Mellbye (Schibsted), Anne Marit Panengstuen (Siemens), Anne Sofie Risåsen (IBM), Berit Kjøll (Huawei), Berit Svendsen (Telenor), Grethe Viksaas (Basefarm), Hege Skryseth (Kongsberg Digital), Hilde Tonne (Digital Norway), Kimberly Lein-Mathisen (Microsoft), Tonje Sandberg (Accenture) og Toril Nag (Lyse).

Juryen besto av administrerende direktør Berit Svendsen i Telenor Norge, administrerende direktør Jan Moberg i Teknisk Ukeblad Media, forsker Anne Grethe Solberg ved Arbeidsforskningsinstituttet, leder Kristine Hofer Næss i Oda-Nettverk og administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia.

Karen Dolva Abelia No Isolation Sintef IBM Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.