Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Folk i Sør-Korea protesterer mot planene om å utplassere forsvarssystemet THAAD i Sør-Korea som respons på den siste tidens opptrapping av konflikten med Nord-Korea. (AP Photo/Lee Jin-man) Foto: Lee Jin-man/AP Photo/NTB Scanpix.
Folk i Sør-Korea protesterer mot planene om å utplassere forsvarssystemet THAAD i Sør-Korea som respons på den siste tidens opptrapping av konflikten med Nord-Korea. (AP Photo/Lee Jin-man) Foto: Lee Jin-man/AP Photo/NTB Scanpix. les mer

Utenriks

Kina tar initiativ i Korea-konflikten

Kina foreslår at Nord-Korea legger sine atom- og rakettprogram på is mot at USA og Sør-Korea avslutter sine felles militærøvelser.  

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Utenriksminister Wang Yi sammenlignet onsdag den økte spenningen mellom USA, Sør-Korea og Nord-Korea med to akselererende tog som kjører rett mot hverandre uten at noen er villige til å endre kurs.

– Spørsmålet er om de to sidene virkelig er klare for en frontkollisjon? Vår prioritet nå er å blinke med det røde lyset og sette på bremsene på begge togene, sa Wang.

– Gjensidig

Som et første steg i den prosessen foreslår Kina at Nord-Korea legger atomprogram og testing av missiler på hylla, mot at USA og Sør-Korea dropper sine felles militærøvelser.

– Dette kan hjelpe oss ut av sikkerhetsdilemmaet og få partene tilbake til forhandlingsbordet, sa Wang, som mener forslaget tar hensyn til alle parter, synkronisert og gjensidig.

Sør-Korea og USA begynte i forrige uke felles militærøvelser. Nord-Korea tolker det som at de øver seg på invasjon, og fulgte opp med å skyte fire ballistiske missiler i retning Japanhavet og kalte det en øvelse på angrep mot amerikanske militærbaser. USA svarte med å igangsette installasjon av rakettforsvarssystemet THAAD i Sør-Korea.

Omstridt rakettforsvar

Kina er Nord-Koreas viktigste handelspartner og støttespiller, men har lagt press på landet når det gjelder atom- og rakettprogrammene. I februar droppet Kina all import av kull fra Nord-Korea ut året. Tirsdag støttet Kina de andre medlemmene i FNs sikkerhetsråd i en fordømmelse av den siste rakettesten.

På den annen side er Kina sterkt imot installasjonen av det amerikanske rakettforsvarssystemet i Sør-Korea. Utenriksminister Wang mener THAAD vil bli den mest skadelige faktoren for forholdet mellom Kina og Sør-Korea. Wang mener utstyret gjør det mulig for USA å overvåke Kina og kartlegge bevegelser i landets luftrom.

USA og Sør-Korea har bedyret at rakettsystemet kun er ment til forsvar og ikke utgjør en trussel mot Kina eller Russland.

Diplomati

Utenriksdepartementet i Kina gjør det klart at de vil ta de nødvendige grep for å forsvare seg, og at USA og Sør-Korea må være forberedt på å ta konsekvensen av det.

Midt i den anstrengte situasjonen skal USA utenriksminister Rex Tillerson på besøk i regionen, nærmere bestemt til Sør-Korea, Kina og Japan, fra 15. til 19. mars.

– Tillerson vil diskutere bilaterale og multilaterale temaer med ledere i alle landene, inkludert strategisk koordinering mot den økende atom- og rakettrusselen fra Nord-Korea, sier talsperson Mark Toner.

(©NTB)

FNs sikkerhetsråd USA Nord-Korea Kina Sør-Korea Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.