Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Lastebiler i kø ved grensen mellom Mexico og USA, overgangen ved World Trade Bridge i Nuevo Laredo, Mexico. Handel mellom de to landene ser ikke ut til å gå enklere med det første.  Foto: Daniel Becerril / Reuters/Reuters/NTB Scanpix
Lastebiler i kø ved grensen mellom Mexico og USA, overgangen ved World Trade Bridge i Nuevo Laredo, Mexico. Handel mellom de to landene ser ikke ut til å gå enklere med det første.  Foto: Daniel Becerril / Reuters/Reuters/NTB Scanpix les mer

Utenriks

Meksikansk valg bremser Nafta

Reforhandling av frihandelsavtalen Nafta kan ta meget lang tid. Valg i Mexico hardner frontene og kompliserer forhandlingene.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Det er naivt å tro at valget i Mexico ikke vil påvirke forhandlingene, og at forhandlingene ikke vil påvirke valget. Det ligger an til konfrontasjon, og meget kompliserte forhandlinger, sier førsteamanuensis Leiv Marsteintredet ved Universitetet i Oslo.

Nafta

  • Frihandelsavtalen North American Free Trade Agreement.
  • Etablert i 1994.
  • Medlemslandene er USA, Canada og Mexico.
  • Dekker en befolkning på nesten 500 millioner mennesker, og er blant verdens viktigste frihandelsavtaler.
  • De fleste økonomer mener Nafta har vært gunstig for alle medlemslandene.
  • USA under president Donald Trump mener Nafta begunstiger særlig Mexico, på USAs bekostning.
  • Det pågår nå reforhandling/modernisering av avtalen. Det er høyst usikkert om de tre medlemslandene blir enige, og det er fare for at Nafta skrotes.
Vis mer

Vil ta tid

I juli 2018 er det både presidentvalg og parlamentsvalg i Mexico. Valget og valgkampen kommer sannsynligvis midt under Nafta-forhandlingene.

Mexicos økonomiminister og sjefforhandler for Nafta, Ildefonso Guajardo. Foto: Paul Sancya/AP/NTB scanpix

Donald Trump brukte mye av valgkampen på å angripe Mexico, meksikanere og Nafta – som han beskriver som tidenes verste avtale. Trump lovet en rask og omfattende reforhandling av avtalen.

Men det vil ta lengre tid enn Trump setter pris på. Handelsminister Wilbur Ross sa denne uken at forhandlingene ikke kan komme i gang før mot slutten av året, og han antyder at de vil ta et års tid.

Meksikansk konfrontasjon

Det betyr nok en komplikasjon under det som ligger an til å bli en meget hard og polarisert meksikansk valgkamp.

Førsteamanuensis Leiv Marsteintredet ved Universitetet i Oslo Foto: UiO

Sittende president Enrique Peña Nieto er svært upopulær, men forhindres uansett av grunnloven fra å ta gjenvalg. Marsteintredet sier det er høyst usikkert hvordan Peña Nieto og hans parti PRI vil posisjonere seg i forhandlingene med USA.

Mexicos økonomiminister og sjefforhandler for Nafta, Ildefonso Guajardo, har sagt at det er «uansvarlig» og at det vil gi ny usikkerhet å føre forhandlingene under den meksikanske valgkampen.

Sittende president Enrique Peña Nieto. Foto: Pat Sullivan/Ap/NTB scanpix

– Peña Nieto oppfattes som svak i forhold til USA, og det er sannsynlig at partiet vil legge seg på en mer konfronterende linje, sier Marsteintredet.

PRI er også under sterkt press fra den populistiske opposisjonskandidaten Andrés Manuel López Obrador, som med sin kraftige konfrontasjonslinje mot Trump nå leder på meningsmålingene.

– USA og Trump er ikke populær i Mexico, fastslår Marsteintredet.

Han sier harde ord og konfrontasjon under valgkampen gjør at bordet fanger, og at dette vil komplisere forhandlingene etter valget, uansett hvem som vinner.

Også i USA kan det ligge an til en tøffere holdning mot Mexico frem mot de viktige suppleringsvalgene til Kongressen i november 2018.

Marsteintredet sier det også knytter seg spenning til hvordan Canada vil stille seg til forhandlingene, og om kanadierne og meksikanerne vil gjøre felles front mot USA.

Kansellerer eksportlisenser

Alt nå ser man tegn til at handelen mellom Mexico og USA påvirkes, og at det er ny usikkerhet når det gjelder handel mellom landene.

Den populistiske opposisjonskandidaten Andrés Manuel López Obrador. Foto: Daniel Becerril/Reuters/NTB scanpix

Meksikanske myndigheter har kansellert eksportlisenser for sukker til USA. Til nyhetsbyrået Reuters opplyser det meksikanske økonomiministeriet at lisensene er midlertidig kansellert på grunn av usikkerhet rundt hvordan amerikanerne tolker regelverket og kvotebestemmelsene.

Sukkereksporten er ikke en del av Nafta, men reguleres av en kvoteavtale fra 2014. Meksikanerne sier de nå har fått nye signaler fra det amerikanske handelsdepartementet på hvordan avtalen skal tolkes, og at eksporten stanses i frykt for bøter så snart sukkeret er i amerikansk havn.

USAs president Donald Trump. Foto: Carlos Barria/Reuters/NTB scanpix

I et brev til sine amerikanske kolleger skriver det meksikanske økonomiministeriet at de rett og slett ikke vet hvem de skal kontakte for å få løst sukkerfloken. Meksikanerne viser til at en rekke stillinger i det amerikanske handelsdepartementet ikke er fylt eller erstattet etter at Trump kom til makten.

Tildragelsen skjer midt under den travleste høstingen av sukker i Mexico.

Nafta Mexico USA Leiv Marsteintredet Enrique Peña Nieto Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.