Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
SV og partileder Audun Lysbakken vil stille en rekke krav til en ny regjering. Foto: Ida von Hanno Bast
SV og partileder Audun Lysbakken vil stille en rekke krav til en ny regjering. Foto: Ida von Hanno Bast les mer

Politikk

SVs kravliste kan ese ut

SV-ledelsen vil stille fire konkrete krav til en ny regjering. Lista kan bli lengre under landsmøtet til helgen. Atomvåpen og rakettskjold er sentrale stikkord.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Karbonskatt, gratis halvdagsplass i barnehagen, nei til letelisenser på norsk sokkel, nei til handelsavtalene TISA og TTIP, samt å kreve FN-mandat og stortingsbehandling før internasjonale militære operasjoner, kan alle bli ufravikelige SV-krav ved en rødgrønn valgseier.

Men endringsforslaget som i øyeblikket ser ut til å ha størst mulighet for gjennomslag, synes å være forslaget fra flere fylkeslag og enkeltmedlemmer om kun å støtte en regjering som straks setter i gang arbeidet for et internasjonalt atomvåpenforbud, og sier nei til at Norge bidrar til NATOs rakettskjold.

Fire krav

I alt er det kommet inn 27 små og store endringsforslag til hovedkravlista foran landsmøtet. I innstillingen fra landsstyret stilles fire betingelser for at SV skal støtte en ny regjering:

* Nei til oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja samt trekke oljefondets investeringer ut av fossil energi.

* Økt barnetrygd.

* Profittfri drift av private tilbud innen barnehage, barnevern og asylmottak.

* Nasjonal lærernorm på maks 15 elever i småskolen og maks 20 fra 5. til 10. trinn.

Dissenser

SV-leder Audun Lysbakken håper å få tilslutning fra landsmøtet til på nytt å søke regjeringsmakt. Han vil ikke at SV skal stenge dørene for noe parti som ønsker en ny regjering, men drømmen er vippeposisjon på rødgrønn side.

– Vi vil bli så store at Ap ikke oppnår flertall uten SV – men må forhandle med oss i alle saker, sa Lysbakken ti NTB mandag.

Først må SV imidlertid gjøre unna forhandlingene med seg selv. Til helgens landsmøte foreligger i alt 22 dissenser til programmet for neste periode, blant annet om 15-årsgrense for rituell omskjæring, avkriminalisering av narkobruk, og aktiv dødshjelp. Også om bestandsmålet for ulv blir det debatt, i likhet med forslaget om å avvikle alle oppdrettsanlegg i nasjonale laksefjorder.

Lysbakken er selv med på fem dissenser, om alt fra familiegjenforening, foreldrepermisjon til fornying av offentlig sektor og mer nynorsk i den kulturelle skolesekken.

Senja Sosialistisk Venstreparti Vesterålen Lofoten Audun Lysbakken Politikk
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.