Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

BBC har avdekket dårlige lønns- og arbeidsvilkår for Ikea-sjåfører i Europa. Foto: Fredrik Persson / NTB Scanpix
BBC har avdekket dårlige lønns- og arbeidsvilkår for Ikea-sjåfører i Europa. Foto: Fredrik Persson / NTB Scanpix les mer

Utenriks

BBC: Ikea-sjåfører bor i lastebilene – får luselønn

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Lastebilsjåfører som frakter varer rundt i Europa for Ikea og andre firmaer forlater knapt sine kjøretøy i løpet av flere måneder av gangen, skriver BBC som har gransket forholdene i bransjen. 

De både spiser, sover og vasker seg der. Flere hevder de ikke har råd til å bo noen andre steder, heller ikke i sine hjemland.

Enkelte sjåfører som jobber for transportselskaper i Øst-Europa som Ikea leier inn, hevder overfor BBC at timelønnen er under tre britiske pund (31,50 kroner). 

Rumenske Emilian sier til BBC at han bor i lastebilen i opp til fire måneder i strekk og får en månedslønn på 477 euro (4.355 kroner). BBC har sett kontrakter med så lav månedslønn som 150 euro (1.370 kroner) som gjelder sjåfører fra Moldova. Sjåfører som kjører i Danmark kan vente seg en månedslønn på 2.200 euro (cirka 20.000 kroner).

Tar opplysningene på alvor

Forholdene til sjåførene bryter ifølge BBC mot flere arbeidsrettsregler i EU, blant annet retten til minimumslønn i de landene de arbeider i og krav om at sjåførene må hvile i minst 45 timer i uken vekk fra lastebilene.

Ikea sier i en kommentar overfor BBC at de tar sjåførenes opplysninger på alvor, og at selskapet blir lei seg av å høre hva sjåførene forteller.

Ikea hevder de stiller strenge krav til sine underleverandører om lønn og arbeidsvilkår, mens fagforbundet FNV hevder Ikea kjenner til forholdene som fremkommer av BBCs avsløringer. Et annet fagforbund, International Transport Workers' Federation (ITF), hevder overfor BBC at det hadde flere møter med Ikea i fjor for å diskutere denne saken, men at samtalene strandet i november.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Ikea Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer