Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
John Knight slutter i Statoil.  Foto: Jeff Gilbert
John Knight slutter i Statoil.  Foto: Jeff Gilbert les mer

Olje

Statoils strategidirektør slutter

Statoils London-baserte strategidirektør får med seg ny lønnspakke ut døren: 33 millioner kroner.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

John Knight har med base i London vært ansvarlig for Statoils strategiske retning. Knight har holdt en lav profil, og har i Norge blant annet fått oppmerksomhet for å tjene nesten like mye som Statoil-sjefen.

Nå slutter han, eller hvertfall nesten.

John Knight

Navn: John Knight

Født: 1958

Bakgrunn: Jurist fra Cambridge. Har blant annet jobbet i investeringsbanker før han startet i Statoils internasjonale avdeling i 2002. Konserndirektør i Statoil og ansvarlig for selskapets strategiarbeid siden 2011. Har også hovedansvaret for de store transaksjonene i Statoil. Knight har London som base.

Aktuell: Slutter i Statoil 1. januar 2019, og får med seg en lønnspakke på rundt 33 millioner kroner.

Vis mer

Ifølge Statoils årsrapport har nemlig selskapet og Knight, som formelt er ansatt i Statoil UK, blitt enige om at han avslutter sitt arbeidsforhold, etter "en gjensidig forståelse". 

Han slutter med virkning fra 1. januar 2019. 

Får lønnsløft

Med seg ut døren får Knight et kjempeløft i lønnen. Statoil og Knight er blitt enige om følgende pakke:

  • Grunnlønnen økes fra 600.000 til 630.000 britiske pund i år og neste år
  • Som erstatning for bonus får han 535.000 pund ekstra i år og neste år, og 600.000 pund i 2019.
  • I tillegg får han erstatning for pensjon på 1/5 av grunnlønnen hvert år.
  • Totalt får Knight dermed med seg 3,2 millioner pund, som med dagens kurs tilsvarer om lag 33 millioner kroner.

- Konkurransedyktig

Statoil begrunner lønnspakken med at det ønsker klarhet og forutsigbarhet: 

- For å sikre klarhet og forutberegnelighet knyttet til kompensasjoner og kostnader for Knights gjenstående ansettelsesperiode, er det besluttet å justere hans belønningspakke med effekt for opptjeningsåret 2016, heter det i årsrapporten.

Ettersom pakken nå ikke inneholder variable elementer avviker den heller ikke fra statens bonusregler, ifølge Statoil:

- Den justerte belønningspakken inneholder ikke variable kompensasjonselementer og vurderes således ikke som et avvik fra statens retningslinjer for variabel lønn. Videre er den justerte belønningspakken konkurransedyktig, men ikke lønnsledende i tråd med selskapets retningslinjer, skriver Statoil i årsrapporten.

Åpnet for å etterfølge Lund

Knight er mannen som har lagt strategien bak Statoils kraftige internasjonale ekspansjon gjennom aggressive oppkjøp de siste årene, særlig i Nord-Amerika.

Knight vakte oppmerksomhet da han mer eller mindre åpent stod frem som kandidat for å etterfølge Helge Lund som Statoil-sjef i 2015.

– Jeg har jobbet 13 år i Statoil nå. De mest meningsfulle årene i min arbeidskarriere. Jeg var her lenge før den siste konsernsjefen, og jeg er fremdeles her. Jeg vil ta enhver meningsfull rolle styret ber meg om å ta i Statoil, sa han til DN da.

Senere uttalte han at Statoil ikke ville gått inn i oljesand i dag, og ble hyllet av norske miljøvernere.

For resten av konsernledelsen i Statoil er det ikke mye å rope hurra for. Det var ingen generell lønnsøkning for konsernledelsen i fjor, og det såkalte "langtidsinsentivet", selskapets belønningsprogram, ble redusert med 50 prosent av maksimalt nivå. Årsaken er blant annet at Statoils justerte driftsresultat etter skatt endte under terskelnivået. Imidlertid har Statoil levert sterke operasjonelle resultater, og fått til betydelige kostnadsreduksjoner. 

For Statoil-sjef Eldar Sætre endte fjorårslønnen på totalt 1,4 millioner dollar, eller nesten 12 millioner kroner. Det er imidlertid ned fra litt mer enn 14 millioner kroner året før.

Det fremgår av årsrapporten at Knights kontrakt også inneholder bestemmelser om en sluttlønn på 12 måneders grunnlønn. Statoil har nå opplyst til DN at den faller bort med den nye pakken, og artikkelen er derfor oppdatert for å reflektere dette. Red.  

Olje
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.