Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Svein Richard Brandtzæg, konsernsjefen i Hydro, befester stillingen som en av statens aller best betalte menn.  Foto: Elin Høyland
Svein Richard Brandtzæg, konsernsjefen i Hydro, befester stillingen som en av statens aller best betalte menn.  Foto: Elin Høyland les mer

Industri

Hydro-sjefen fikk 13,5 mill.

Hydros toppsjef Svein Richard Brandtzæg (59) fikk totalt 13,5 millioner kroner i lønn og pensjon i 2016. Det kan gjøre ham til statens best betalte børs-sjef for andre år på rad.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Brandtzæg kan gå av ved fylte 62 år med en pensjon på 60 prosent av pensjonsgivende inntekt. Det er med på å forklare topplasseringen.

I 2016 var kostnadene knyttet til pensjonsordningen hans 2,6 millioner kroner. I 2015 var summen hele 7,8 millioner kroner. 

Ser man bort fra denne posten, som kan svinge på grunn av tekniske forhold, fikk sivilingeniøren 10,9 millioner kroner i fjor, en økning på 4,9 prosent.

Det viser Hydros årsrapport for 2016, som ble offentliggjort fredag. 

Lønnspakken gjør Brandtzæg til den foreløpig best betalte norske toppsjefen blant de delvis statseide selskapene på Børsen. Også i fjor tronet Brandtzæg øverst på listen.

Sætre ned i lønn

Statoil-sjef Eldar Sætre, som leder det klart største selskapet på Børsen, gikk nesten 2,8 millioner kroner ned i lønn i fjor. Hans samlede kompensasjon endte på 11,4 millioner kroner, ifølge selskapets årsrapport, som også ble publisert fredag.

Holder man pensjonskostnadene utenfor, topper derimot Statoil-sjefen listen foran konsernsjefene i Hydro og SAS.

Gustafson dyrest i drift

Dyrest i drift i fjor blant børsselskapene hvor staten har eierinteresser, var Rickard Gustafson i SAS. Svensken fikk totalt 14,5 millioner kroner, inklusive 3,9 millioner kroner i pensjonskostnad.  

Siden 2013 har sjefslønnen i SAS økt med nesten 50 prosent, ifølge statens eierskapsmeldinger. Bare i fjor fikk Gustafson en økning på to millioner kroner. 

Det skjedde samtidig som SAS vurderer å flytte baser til lavkostland for å få ned lønnskostnadene til de ansatte. 

Lønnsveksten har skapt oppstyr i Sverige. Gustafson har ikke villet ikke uttale seg om saken, men SAS' styreleder sier i en skriftlig uttalelse til SVT at lønnen er hevet etter at Gustafson tok et lønnskutt på 20 prosent da SAS kjempet for å overleve i 2012. I dag er lønnspakken sammenlignbar med andre svenske børsselskaper, ifølge uttalelsen. 

13,1 mill. til Bjerke

DNB-sjef Rune Bjerke fikk 13,1 millioner kroner i fjor. Uten pensjonskostnader medregnet var lønnspakken på 8,1 millioner kroner. 

Telenor, som også er kjent for høye topplederlønninger, hadde ikke offentliggjort sin årsrapport for 2016 tidlig fredag ettermiddag.  

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Industri
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer