Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
 Partileder Audun Lysbakken fikk blomster og applaus etter sin tale under SVs landsmøte på Gardermoen.  Foto: Meek, Tore
 Partileder Audun Lysbakken fikk blomster og applaus etter sin tale under SVs landsmøte på Gardermoen.  Foto: Meek, Tore les mer

Lysbakken kan få forloveren inn i partitoppen

Audun Herning var Audun Lysbakkens forlover. Senere i dag kan SV-lederen få kompisen inn i partiledelsen. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– At folk kjenner hverandre i et parti, er helt normalt, sier Lysbakken til NTB.

Herning, som et flertall i valgkomiteen ønsker som ny partisekretær, ser det på samme måte.

– Vi kjenner hverandre godt og har jobbet sammen i mange år. Men dette er ikke noe eget for SV, tvert imot er det sånn mange steder i politikken, sier han.

"Komfortabel"

Lørdag ettermiddag skal SVs landsmøtet på Gardermoen velge ny ledelse. Kun til vervet som ny partisekretær etter Kari Elisabeth Kaski er det knyttet usikkerhet.

Lørdag ble valgkomiteens innstilling presentert. Den viser at fem medlemmer ønsker 36 år gamle Audun Herning, mens de fire øvrige peker på en annen tidligere SU-leder, nemlig 30 år gamle Andreas C. Halse.

– Jeg er veldig komfortabel med at valgkomiteen har levert en delt innstilling. Det er to veldig dyktige folk, som jeg kan samarbeide godt med, sier Lysbakken.

Ingen under 40

SVs nestleder Oddny Miljeteig (62) trer tilbake etter et lengre sykefravær under landsmøtet lørdag. Inn i hennes sted kommer stortingsrepresentant Kirsti Bergstø.

Snorre Valen fortsetter som nestleder og Audun Lysbakken blir gjenvalgt som partileder. Kari Kaski blir etter alt å dømme den femte i partiledelsen, som medlem av arbeidsutvalget.

Ingen av de fem har fylt 40 år.

– I norsk politikk blir det ofte sett på som et problem å få yngre folk til å engasjere seg. SV skal være stolt over at partiet har mange unge folk som kan gå inn og ta en rolle i ledelsen, sier Lysbakken.

Valgkomiteens leder Steinar Nørstebø var inne på det samme da han redegjorde for valgkomiteens innstilling lørdag formiddag.

– Det er en stor styrke med en ung og sterk ledelse, sa Nørstebø. Han mener hensynet til balanse med tanke på alder og etnisk bakgrunn er ivaretatt gjennom øvrige partiverv til sentralstyre og landsstyre.

Venneparti?

Aftenpostens kommentator Frank Rossavik antyder at SV etter landsmøtet kan komme til å bli kjent som "Sosialistisk vennegjeng".

– Lysbakken, Valen, Bergstø og Herning kommer alle fra det som i Kristin Halvorsens tid var SVs venstrefløy, men som nå er et sentrum. Alle er i 30-årene og de har vært nære venner i årevis, framholder han.

Rossavik spør om SV er så tilfreds med Lysbakken at partiet vil ha en ledelse som er mest mulig lik ham eller peke på en kandidat som etter hans mening har andre kvaliteter, nemlig Halse.