Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Flertall i Ap vil ikke røre havområdene utenfor Lofoten. Foto: Istock/Getty Images
Flertall i Ap vil ikke røre havområdene utenfor Lofoten. Foto: Istock/Getty Images les mer

Politikk

Flertall i Aps fylkespartier for kompromissforslag i Lofoten

Et flertall av Ap-fylkeslagene går inn for kompromissforslaget om konsekvensutredning av oljevirksomhet i deler av havet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Ti av de 13 fylkeslagene som inntil søndag middag hadde stemt over forslaget, sier ja, mens tre stemmer mot.

De ti som stemmer for er Nordland, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Vestfold, Telemark, Hedmark, Oppland, Møre og Romsdal og Nord-Trøndelag. De tre som stemmer mot er Akershus, Buskerud og Sogn og Fjordane.

I løpet av søndag skal også fylkespartiet i Hordaland stemme over kompromissforslaget. To av fylkene har valgt å ikke behandle kompromisspørsmålet. Det er Sør-Trøndelag og Troms, som vil vente til landsmøtet som holdes 20. til 23. april.

– Dette vil si at kompromisset ligger godt an, men det er ikke avgjort, sier partiets pressetalskvinne Camilla Ryste til NTB.

Venter til landsmøtet

Fylkespartiene i Finnmark, Oslo og Østfold har ennå ikke hatt sine årsmøter. Før kompromissforslaget i januar sa disse tre fylkeslagene nei til konsekvensutredning, men her kan det bli omkamper på årsmøtene.

Ryste sier at de to av fylkeslagene som valgte å ikke behandle kompromisset på sine årsmøter, overlater dette til sine landsmøtedelegater.

– Det vil si at det er opp til delegatene på landsmøtet å avgjøre dette. Disse to fylkespartiene har tidligere vedtak på nei til konsekvensutredning, men de har ikke tatt stilling til kompromisset.

Landsmøtet avgjør

Aps programkomité sa i januar ja til å konsekvensutrede oljevirksomhet i et lite havområde sør for Lofoten, men de vil verne det meste av Lofoten, Vesterålen og Senja. Kompromissforslaget går altså ut på å åpne for noe oljevirksomhet i deler av det omstridte området.

Partileder Jonas Gahr Støre kommenterer overfor Adresseavisen spørsmålet om det vil være et nederlag om landsmøtet skulle si nei i slutten av april:

– Det er 19 fylkeslag som skal gjøre seg opp sin mening, det har jeg respekt for. Det er sterke syn på begge sider. Jeg ser at mange har tat

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Politikk
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.