Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Konsernsjef i Storebrand Odd Arild Grefstad er fornøyd med veksten i banken. Foto: Thomas Kleiven
Konsernsjef i Storebrand Odd Arild Grefstad er fornøyd med veksten i banken. Foto: Thomas Kleiven les mer

Finans

Sterk utlånsvekst i bankene

Bankene kjemper om å få hanket inn nye lånekunder. Ti av 24 banker hadde over ti prosent utlånsvekst ifjor.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Nordmenns gjeld øker. Bankenes konkurranse om kundene er en årsak. En oversikt over bankenes utlånsvekst viser at ti av 24  banker hadde en utlånsvekst over ti prosent i 2016. Ifølge Finanstilsynet var gjennomsnittsveksten for utlån til personkunder 7,2 prosent i fjor.

Storebrand Bank har den sterkeste utlånsveksten i fjor med hele 32 prosent. En del av forklaringen er Storebrands avtale med fagforeningen Unio som trådte i kraft i mars i fjor. Unio har 230 000 medlemmer.

– Ved siden av ungdomslånene våre, har vi truffet godt med vårt nye bærekraftige boliglån, som gir tilsvarende gunstige betingelser også for dem over 40 år. Ellers setter kundene pris på å ha faste priser og at du ikke må forhandle, sier kommunikasjonssjef Anthon Andreassen i Storebrand. 

Får kunder fra de store bankene

Den ambisiøse trønderbanken BN Bank hadde nest

kraftigst utlånsvekst i fjor. I banken som har markedsført seg som en "prutefri" bank, steg utlånene med 13 prosent til rundt 22 milliarder kroner i utlån. 

– Vi har satset bevisst i personmarkedet og veldig fornøyd med veksten. Mange kunder kommer til oss fra de store bankene, fordi de har oppdaget at de har betalt for høy rente, sier kommunikasjonsdirektør Stig Tore Laugen i BN Bank. 

Laugen mener kundene setter pris på de har faste priser til alle, så de slipper å bruke tid på å følge med. 

– Mange bevisste bankkunder bytter bank, men det er jo fortsatt et ekstremt lavt skiftetakt blant bankkunder, sier Laugen. BN Bank har rundet 80 000 kunder.

Her er Finansportalens oversikt over bankene med de laveste boliglånsrentene.

NB! Listen er ikke utfyllende.

Vil vokse mer

Danske Bank hadde den tredje sterkeste utlånsveksten av alle banker. Banken nyter fortsatt godt av at den snappet de rundt 190.000 medlemmene i Akademikerne fra DNB etter en anbudsrunde i 2014.

I fjor økte utlånsveksten til personkunder med nær 12 prosent. Banken fikk, ifølge resultatrapporten, 10 000 nye kunder i fjor.

–Vi har hatt en kraftig vekst de siste to årene, og volumøkningen er spesielt sterk innen boliglånskunder.Akademiker-avtalen er en viktig kilde til veksten, og vi ser frem til å utvikle avtalen videre, sier pressesjef Tina Berggård i Danske Bank. 

– Vårt mål er å vokse mer enn markedet, og med tolv prosent utlånsvekst er dette nesten dobbelt så mye som markedet i 2016. 

En av tre byttet bank

Bildet er ikke helsvart. Ifølge Finansportalens rapport om bank-og forsikringstjenester har nordmenn blitt flinkere til å flytte på seg. De har spurt to tusen nordmenn om de har byttet eller reforhandlet bank- eller forsikringstjenester i 2016. For tredje år på rad øker antallet aktive kunder. 

– 41 prosent av oss byttet én eller flere bank- og forsikringstjenester i løpet av året, sier leder av Finansportalen, Elisabeth Realfsen i en kommentar. 

– De mest aktive kundene er de som er på jakt etter ny bilforsikring, men også boliglånskundene er mer aktive enn før. Over 30 prosent av bank-og forsikringsbyttene var det boliglånskunder som sto for, sier hun.

Finans
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.