Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Ole-Hugo Jensen (i midten) beskylder sin nevø Thomas Andre Jellestad Jensen (til høyre) for å ha ført ham bak lyset i en rekke eiendomsinvesteringer.  Foto: Fredrik Bjerknes
Ole-Hugo Jensen (i midten) beskylder sin nevø Thomas Andre Jellestad Jensen (til høyre) for å ha ført ham bak lyset i en rekke eiendomsinvesteringer.  Foto: Fredrik Bjerknes les mer

Jus

Nipsmillionær og nevø i heftig pengekrangel

Nipsmillionær Ole-Hugo Jensen møter nok en gang beskyldninger om urimelig høye renter i forbindelse med utlån av penger. Denne gang har forretningsmannen havnet i klinsj med sin egen nevø.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Boligpriser

Klikk på kartet for å søke på boligpriser i et område du er interessert i.

Det er bare halvannet år siden forretningsmannen Ole-Hugo Jensen (70) møtte kunsthandler Tor Arne Uppstrøm i retten i forbindelse med en kunstkonflikt. Også denne gang krangles det om penger i forbindelse med utlån. Jensen har lånt ut over 20 millioner kroner til nevøens eiendomsprosjekter, i bytte mot renter og 50 prosent av fortjenesten.

Temperaturen har til tider vært høy i rettssal 383 i Oslo tinghus der partene tidligere denne uken forklarte seg om hva som gikk galt etter et årelangt eiendomssamarbeid mellom Jensen og hans nevø Thomas Jensen (40).

Inngikk samarbeid

Onkelen og nevøen gikk i kompaniskap i 2004 da det dukket opp en attraktiv tomt i Bergen. Med bakgrunn som eiendomsmegler stilte Thomas Jensen med kunnskap om eiendomsmarkedet, mens onkelen, som har tjent seg rik på salg av nisser, troll, julepynt og andre pyntegjenstander gjennom selskapet Candy Design, stilte med kapital. Ole-Hugo Jensen var i 2015 oppført med nær 90 millioner kroner i skattbar formue.

I 2012 skar samarbeidet seg. Ifølge nevøen ble onkelen utålmodig da et av prosjektene tok lengre tid å få regulert i kommunen enn forutsatt.

– Én ting var at prosjektene var utfordrende i seg selv, men Ole er også temperamentsfull, så det blir vanskelig å kommunisere til tider, sier Thomas Jensen til DN.

Vil ha avtale kjent ugyldig

Opprinnelig var det avtalt at onkelen skulle ha tilbakebetalt sine lån til deres felles eiendomsprosjekter med renter, i tillegg til halvparten av eventuell fortjeneste. I forbindelse med at det oppsto uoverensstemmelser mellom de to i 2012, ble det inngått en ny avtale som ifølge nevøen var mindre gunstig for ham. Avtalen som Thomas Jensen ifølge egne forklaringer følte seg presset til å inngå, ga onkelen rett på en større del av overskuddet. I tillegg mener nevøen at onkelen krever urimelig høye renter for sine lån, i enkelte tilfeller opp mot 50 prosent.

Nå vil Thomas Jensen ha retten til å kjenne avtalen ugyldig. Han krever i tillegg lønn for åtte års arbeid, slik han mener de to har avtalt, men onkelen nekter for. Han krever også erstatning og oppreisning fra onkelen, fordi han mener seg utsatt for ærekrenkelser, trusler og annen utilbørlig adferd, blant annet i form av eposter der onkelen kommer med nedsettende karakteristikker av ham.

Temperament

Ole-Hugo Jensen bestrider at han har presset nevøen til å underskrive noen avtale, men la i retten ikke skjul på at han har temperament. Dommeren irettesatte til tider Jensens kroppsspråk i retten og ville vite hvordan han trodde nevøen reagerte på hans temperament.

Ole-Hugo Jensen

Alder: 70

Stilling: Investor og daglig leder/eier av Candy Design as.

Bakgrunn: Bergenseren har siden midten av 90-tallet tjent gode penger på nisser, troll og andre typer pyntegjenstander som produseres i Kina og selges i flere land. Firmaet ble på begynnelsen av 2000-tallet dømt for å ha plagiert NRKs populære blånisser og en miniatyrskulptur av kong Olav som det i retten fikk forbud mot å produsere og selge.

Omsetning og resultater i Candy Design har falt kraftig siden toppåret 2000, da selskapet omsatte for nær 60 millioner kroner. Det skyldes ifølge Jensen at han har trappet kraftig ned og i dag driver virksomheten mer på hobbybasis. Han har tatt ut over 80 millioner kroner i utbytte fra bedriften siden oppstart i 1995. I 2015 omsatt Candy Design for nær fem millioner kroner, med et resultat på 3,6 millioner kroner før skatt.

Bergenseren, som nå bor i Holmenkollen, møtte også i retten i 2015 i forbindelse med en tvist med kunsthandler og forretningsmann Tor Arne Uppstrøm. Jensen hadde lånt Uppstrøm flere millioner kroner, deler av lånet ble utbetalt via en konto i Panama kom det frem av rettspapirene. Jensen beskyldte Uppstrøm for bedrageri og mislighold av lån, mens Uppstrøm beskyldte Jensen for ågerrente. Retten rakk aldri å felle noen dom i saken, Jensen trakk den etter bare to dager i retten.

Vis mer

– Han er omtrent like temperamentsfull, det er «hot» begge veier, replisert Ole-Hugo Jensen, som avviste at nevøen skulle være redd ham. 

– Jeg har aldri gitt ham noe annet enn en klem. Han påstår at jeg har truet ham og familien, det er helt latterlig å høre på, sa Jensen med henvisning til en episode der han oppsøkte nevøen i dennes bolig i et forsøk på å komme til enighet. Nevøen var ikke hjemme under dette besøket. 

Bondefanget

Ole-Hugo Jensen føler seg på sin side svindlet og lurt av nevøen. Han mener denne har foretatt en rekke disposisjoner bak hans rygg, tilbakeholdt informasjon og ikke oppfylt sin del av avtalevilkårene. 

– Jeg fikk aldri noen svar, ingen tilbakemeldinger i det hele tatt, sa Ole-Hugo Jensen i retten. 

Onkelen sier at han fikk stadig nye forespørsler om penger, noe han følte seg forpliktet til å stille opp med, av frykt for å tape det han hadde gått inn med tidligere. 

– Jeg var involvert i så mye at jeg var nesten litt bondefanget, sa Ole-Hugo Jensen på spørsmål om hvorfor han ikke trakk seg ut av samarbeidet tidligere. 

Krav og motkrav

Først våren 2015 gikk Ole-Hugo Jensen til retten og tok arrest i Thomas Jensens midler for å sikre egne krav, ifølge onkelen selv. Ole-Hugo Jensen har til nå til fått utbetalt litt over 25 millioner kroner fra prosjektene, etter å ha ytt lån på rundt 20 millioner kroner. Dette ifølge hans advokat Viggo Scherger. Onkelen har ifølge Scherger ytterligere rentekrav, blant annet.

– Det han har fått tilbake, er mindre enn han ville fått i banken. Og han har krav på morarente på flere av disse beløpene. Han har også oppdaget andre forhold underveis, sier Scherger. 

Ifølge Scherger summerer onkelens ulike krav seg nå til syv–åtte millioner kroner. 

Thomas Jensens krav er i størrelsesorden fem–åtte millioner kroner i lønn og korreksjon for tilleggsavtalen som ble inngått, ifølge hans advokat Steinulf Tungesvik.

Nevøen avviser for øvrig at han har ført onkelen bak lyset.

– Han har fått regnskaper og var vel informert underveis via epost og vår advokat, sier Thomas Jensen til DN. 

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Eiendom Ole-Hugo Jensen Thomas Jensen Vestlund Park AS Strangehagen 2 Jus
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.