Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Barbara Zanoni Utne (til høyre) på Hotel Ullensvang i Hardanger mener det bør innføres en egen cruisepassasjeravgift. Her er hun sammen med ektemannen Hans Edmund. Foto: Eivind Senneset
Barbara Zanoni Utne (til høyre) på Hotel Ullensvang i Hardanger mener det bør innføres en egen cruisepassasjeravgift. Her er hun sammen med ektemannen Hans Edmund. Foto: Eivind Senneset les mer

Reiseliv

Vil ha færre og rikere turister

Barbara Zanoni Utne på Hotel Ullensvang applauderer lavere formuesskatt, men skulle gjerne sett at reiselivsmeldingen også hadde inkludert en egen avgift for cruiseturister.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Næringsminister Monica Mæland (Høyre) presenterte fredag reiselivsmeldingen der regjeringen blant annet foreslår lettelser i formuesskatten for hoteller og overnattingssteder. Det skal også lages en strategi for kultur og reiseliv, forskningsinnsatsen innen reiseliv skal økes og tilsyn og kontroller med næringen skal både forenkles og reduseres i omfang. Det kom ingen løfter om mer penger ut over de 231 millionene som årlig går til internasjonal markedsføring gjennom Innovasjon Norge.

Hotel Ullensvang i Lofthus i Hardanger ble nylig kåret til det 8. beste hotellet i Norge av anmelderne på nettstedet Tripadvisor. Hotellet med historie tilbake til 1846 drives i dag av femte generasjon i Utne-familien; Hans Edmund og Barbara.

Barbara Zanoni Utne

Navn: Barbara Zanoni Utne

Alder: 41

Stilling: Vertskap på Hotel Ullensvang i Hardanger og honorær konsul for Sveits

Aktuell: Ullensvang er blant bedriftene som vil nye godt av at regjeringen i reiselivsmeldingen varsler lavere formuesskatt for overnattingsbedrifter.

Vis mer

1 Hva betyr regjeringens reiselivsmeldingen for dere?

– Lettelsen i formuesskatten betyr enormt. Vi har, som mange andre familiehoteller, alle verdiene bundet opp i bedriften. Formuen står jo ikke på konto.

2 Næringsminister Monica Mæland vil hverken ha turistskatt eller skille ut markedsføringen av Norge i et eget selskap?

– Vi har nok skatter og avgifter i Norge. Hvem skulle i så fall forvalte en slik skatt? Og det ville blitt helt feil om den bare skulle omfatte overnattingsbedrifter. Jeg tror også det er lurt at markedsføringsmidlene forblir i Innovasjon Norge. Norges største utfordring er synlighet. Vi har en minimal markedsandel av verdensturismen, og den koordinerte innsatsen vi har hatt gjennom Innovasjon Norge fungerer meget bra. 

3 Både NHO og Næringsdepartementet skryter av at det går så det suser for norsk reiseliv. Samtidig viser tallene for hotellene at de ikke klarer å øke inntektene per rom. Tiltrekker vi oss feil type turister? 

– Det er et godt spørsmål. Vi må i alle fall slutte å snakke om volum og snarere snakke om bærekraft og verdiskaping. Fortsatt går 40 prosent av distriktshotellene med underskudd og mange har et betydelig etterslep på vedlikeholdet. Vi må også tørre å diskutere om vi er tjent med å satse på de minst lønnsomme turistene. Da tenker jeg særlig på cruise der store volumer kan ødelegge det vi selger, nemlig uberørt natur. Deres forretningsmodell er å ta hånd om all omsetning om bord og seile tilnærmet gratis inn i den norske indrefileten. Derfor skulle jeg gjerne sett at reiselivsmeldingen hadde inkludert forslag om en egen cruisepassasjeravgift.  

4 DN skrev nylig at dere har kastet ut nettgiganter som booking.com fra hotellet. Hva er effekten?

– Vi må først bli ferdige med sesongen før vi kan trekke noen endelige konklusjoner. Men reaksjoner fra mange andre hoteller var svært positive og jeg tror andre vil følge etter.

5 Hvordan ser sommeren ut for deres?

– Den blir bra både for oss, Fjord-Norge og for Norge generelt. Utfordringen er at det kan bli vel fullt noen steder på grunn av de store cruisevolumene. Det blir derfor viktigere enn noen gang å jobbe for å spre trafikken bedre over året.

Monica Mæland Høyre Tripadvisor Innovasjon Norge NHO Reiseliv
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.