Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Usunn mat og lite mosjon bidrar til fedme og for tidlig død. Foto: Fertnig/Getty Images
Usunn mat og lite mosjon bidrar til fedme og for tidlig død. Foto: Fertnig/Getty Images les mer

Helse

Fedme koster like mye som krig og terror

Den globale fedmeepidemien tar hvert år livet av rundt tre millioner mennesker, og koster like mye som krig og terror, ifølge en rapport fra konsulentselskapet McKinsey.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Rapporten fra McKinsey, "Overcoming obesity: An inital economic analysis" beregner de årlige utgiftene relatert til fedme til 2,8 prosent av verdens samlede bruttonasjonalprodukt- det vil si 14 tusen milliarder kroner. Det tilsvarer omtrent de årlige globale utgiftene til krig og terror, skriver Berlingske Business.

Alarm om fedmeeksplosjon

Allerede for 20 år siden utpekte Verdens helseorganisasjon (WHO) fedme som en global epidemi. Antallet av overvektige voksne i verden har for lengst passert antall undervektige. Ifølge en undersøkelse i det medisinske tidsskriftet The Lancet fra 2014 er flere enn 2,1 milliarder mennesker overvektige, skriver Berlingske Business.  

Forskerne bak studien har slått alarm om helseproblemene som vil slå inn for fullt ettersom fedmegenerasjonene eldes. Diabetes, hjerteinfarkt og kreft er bare noen av sykdommene man forventer at skal øke eksplosivt de neste årene.

Fedmeproblemet har vokst seg spesielt stort i USA, hvor nesten 79 millioner mennesker lever med fedme. Årsaken til den globale fedmeepidemien er i hovedsak dårlige kostvaner og for lite mosjon.  

Sprøyter inn metthetsfølelse

Det danske farmasiselskapet Novo Nordisk, som er mest kjent for sine diabetes-produkter, lanserte for knapt to år siden sitt første middel mot fedme i USA. Produktet, Saxenda, settes med sprøyte og inneholder  ingredienser bidrar til å dempe appetitten og øke metthetsfølelsen. Det har, ifølge Berlingske Business, fått et visst omfang  i USA med en omsetning på to milliarder kroner i fjor. Til sammenligning omsatte Novo Nordisk diabetes-produkter for 86 milliarder kroner i samme periode. 

Senioranalytiker Søren Løntoft Hansen i danske Sydbank sier at produktet er første produktet på markedet som er direkte rettet mot fedme. 

– Novo med produktet Saxenda har kanskje sendt ut en slags forpost i satsingen på dette området. Fedme har etterhvert blitt anerkjent som en sykdom, men det er fortsatt et umodent marked, sier Løntoft Hansen til den danske avisen. 

WHO Berlingske Business USA Novo Nordisk Søren Løntoft Hansen Helse
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.