Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Italienerne har god helse til tross for at landet sliter med økonomien. Bildet er fra en restaurant i Roma. Foto: Stefano Rellandini/Reuters/NTB Scanpix
Italienerne har god helse til tross for at landet sliter med økonomien. Bildet er fra en restaurant i Roma. Foto: Stefano Rellandini/Reuters/NTB Scanpix les mer

Helse

Sliter tungt med økonomien – men har verdens sunneste befolkning

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Italia er rangert som verdens sunneste land i Bloombergs «Global Health Index», som omfatter 163 land.

En nyfødt i Italia kan se frem til å leve i godt over 80 år. Det er omtrent 30 år lenger enn barn født i Sierra Leone som i gjennomsnitt vil dø når de er 52 år.

Hvert land ble gradert etter variabler som levealder, dødsårsaker og helserisiko. Sistnevnte omfatter alt fra høyt blodtrykk og tobakksbruk til underernæring og tilgjengeligheten av rent vann.

Av 100 mulige poeng fikk Italia en score på 93,11 i en samlet helseindeks.

Italia topper rangeringen til tross for en skyhøy statsgjeld, en økonomi som har stagnert i flere tiår og en ungdomsledighet på nærmere 40 prosent.

Kosthold

Men til tross for alle økonomiske bekymringer, så er italienerne ifølge Bloomberg i mye bedre form enn amerikanere, kanadiere og briter der innbyggerne i mye større grad sliter med høyt blodtrykk, høyt kolesterol og dårligere mental helse.

En årsak til italienernes gode helse som trekkes frem i rapporten er et kosthold med mye grønnsaker «dynket med» extra virgin olivenolje.

På de neste plassene etter Italia følger Island (91,21 poeng i Bloombergs helseindeks), Sveits (90,75), Singapore (90,23) og Østerrike (89,24).

Sverige havner på 8. plass (88,92), tre plasser foran Norge (86,81) som nettopp ble kåret til verdens lykkeligste land ifølge World Happiness Report. Hovedårsakene ifølge rapporten er godt styresett, tillit og generøsitet. Danskenes helse er dårligst i Norden med en 28. plass og en score på 80,36 på Bloombergs helseindeks. Til tross for at helsen ikke er på topp, er likevel danskene nest lykkeligst i verden.

Helse
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.