Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Den nederlandske finansminister og leder for Eurogroup Jeroen Dijsselbloems parti fikk lav oppslutning i valget. Foto: FRANCOIS LENOIR
Den nederlandske finansminister og leder for Eurogroup Jeroen Dijsselbloems parti fikk lav oppslutning i valget. Foto: FRANCOIS LENOIR les mer

Utenriks

Klamrer seg fast til jobben som eurosjef

Partiet hans ble fullstendig rasert i valget i Nederland. Nå håper finansminister Jeroen Dijsselbloem at han likevel får beholde jobben som sjef for eurosonen. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Dijsselbloem er trolig på vei ut som finansminister i Nederland etter det sviende valgnederlaget for sosialdemokratiske PvdA.

Kan bli sittende

Partiet sitter igjen med bare ni mandater i nasjonalforsamlingen etter valget, ned fra 38 mandater i dag. Sannsynligheten er stor for at partiet vil gå i opposisjon når det nå skal dannes en ny regjeringskoalisjon i landet.

Dijsselbloem tror likevel han kan bli sittende som sjef for eurogruppen.

– Det må dannes en ny koalisjon, men eurogruppemandatet mitt utløper ikke før i januar 2018, sier han gjennom sin talsmann Michel Reijns.

EU-kilder sier det i teorien ikke er noe som hindrer at Dijsselbloem kan bli sittende selv om Nederland får en ny finansminister.

Politisk sensitiv sak

Ifølge regelen må kandidater til vervet være finansministre. Men det er ingen regel som sier at man må fortsette å være finansminister når man først er valgt.

Saken er politisk sensitiv fordi den berører maktbalansen mellom partifamiliene i EU. I dag er det en overvekt av borgerlige politikere i de tyngste vervene.

Det blir nå opp til landene i eurosonen å diskutere saken videre. Dijsselbloem sitter fortsatt ved roret når finansministrene i eurosonen samles i Brussel mandag ettermiddag.

Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.