Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets stjernespekter under Oslo Bislett Games vil bli skysset videre med tog til Stockholm når stevnet nå gjør sitt grønne skifte. Steinar Hoen (til høyre) i Bislett Games får med seg Marius Holm i miljøorganisasjonen Zero som ny samarbeidspartner. Foto: Gunnar Lier
Årets stjernespekter under Oslo Bislett Games vil bli skysset videre med tog til Stockholm når stevnet nå gjør sitt grønne skifte. Steinar Hoen (til høyre) i Bislett Games får med seg Marius Holm i miljøorganisasjonen Zero som ny samarbeidspartner. Foto: Gunnar Lier les mer

Helse

Bislett erstatter fossilgigant med miljøorganisasjon

Etter 29 år takker oljeselskapet ExxonMobil for seg som tittelsponsor for Bislett Games. Nå tar stevnet det grønne skiftet helt ut og vil sende deltagerne med trikken til Bislett.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Miljøorganisasjonen Zero kommer inn som ny Bislett-partner når samarbeidet med ExxonMobil avsluttes etter en mannsalder. 

Bakgrunnen er at oljegiganten nå trapper ned i Norge, og det betyr også slutten for samarbeidet med Bislett Games.

Nå har stevnedirektør Steinar Hoen lagt en plan for et grønt skifte i forkant av årets Oslo Bislett Games:

 • Ved å legge Diamond League-stevnene i Oslo og Stockholm til samme langhelg, skal det bli enklere å lokke de mest attraktive utøverne til Skandinavia. Denne løsningen gjør også at utøverne kan skysses med tog mellom hovedstedene. Dermed kan en flyreise tur-retur til Skandinavia for 200 utøvere, trenere og ledere droppes.
 • Til interntransport i Oslo benyttes nullutslipp transportløsninger. Det betyr flytog fra Gardermoen, elbil til trening og trikk til stadion på stevnedagen hvis det er praktisk mulig.
 • Utøverne innlosjeres på et hotell like ved Oslo S, noe som minsker transportbehovet.

 Hoen har forankret den nye strategien på grasrota i klubbene Bull, Tjalve og Vidar som står bak Bislett Games.

– Spørsmålet var om vi skulle finne en ny tittelsponsor eller reformere oss som arrangement. Vi har hatt en lang prosess internt om hvem vi skal være og hva vi skal stå for. Bislett Games drives frem av mange frivillige. Oslo har satt seg et ambisiøst mål om å bli Europas miljøhovedstad, og vi vil gå foran og vise at det er mulig.

Må lage nytt regnestykke

Zero bidrar i motsetning til oljeselskapet ikke med en eneste krone i kassen. Fra i år vil ikke stevnet selge navnet, og rollen som tittelsponsor vil dermed utgå.

I toppårene med sprinteren Usain Bolt som programhelt, var budsjettet på over 20 millioner kroner (inkludert event), mens det i fjor var 18 millioner. Nå planlegges for et lavere nivå med en ramme på rundt 16 millioner kroner i år.

Hoen håper at en ny generasjon friidrettsutøvere med Ingebrigtsen-brødrene og mangekamptalentet Karsten Warholm i spissen vil lede stevnet inn i en ny glansperiode.

Selv om stevnet nå taper sponsorinntekter, forsikrer Hoen at strategien ikke skal gi publikum noen lavbudsjettopplevelse. Han mener at fraværet av en tittelsponsor kan regnes hjem som en del av et større regnestykke:

 • På den ene siden kuttes kostnader. I det nye Diamond League-programmet kuttes antallet øvelser fra 16 til 13. Det betyr at premiepenger på rundt 250.000 kroner for hver øvelse kan kuttes. Sammen med reduksjon av andre kostnader betyr det millionbesparelse.

– Øvelsene som droppes er tekniske øvelser som i flere år har gått utenom det direktesendte tv-programmet, og dermed går det ikke utover stadionopplevelsen.

Stevnet sparer også 800.000 kroner i reisekostnader både på grunn av færre øvelser og besparelsen ved å legge stevnet til samme langhelg som Stockholm. 

 • På inntektssiden ser Hoen nye muligheter på andre poster enn tittelsponsor. Samarbeidsavtaler har normalt utgjort rundt 30 prosent av inntektene.

– Vi håper at flere nye aktører nå vil ønske å assosiere seg med Oslo Bislett Games og at vi kan selge flere mindre pakker til nye samarbeidspartnere.

Oslo Bislett Games

 • Bislett Games er et internasjonalt friidrettsstevne som blir arrangert for 52. gang.
 • Ny Bislett Stadion i 2005 og deltagelsen til Usain Bolt har gitt stevnet et løft de siste årene.
 • Klubbene BUL, Vidar og Tjalve står bak Bislett Alliansen som arrangerer Bislett Games.
 • Arne Haukvik var en av initiativtagerne og ble kjent for jordbærselskapene i hagen sin.
Vis mer

I tillegg kommer økte inntekter fra de lukrative tv-rettighetene for Diamond League-stevnet i Oslo som distribueres til 152 land. Rettighetene står for halvparten av pengene inn – og er økende. 

Pleier felles næringslivskontakter

Nå skal Zero og Bislett Games spille på hverandre for å bygge nettverk mot næringslivet. I forkant av stevnet arrangerer miljøorganisasjonen seminar, før det blir mingling på Lille-Bislett tradisjonen tro.

Zeros daglige leder Marius Holm legger ikke skjul på at han er fornøyd med å være med i feltet til Bislett Games uten å spytte inn én krone.

– Vi er opptatt av å få frem klimabudskapet utenfor den faste menigheten. I tillegg til publikum er det også en rekke beslutningstagere og næringslivstopper som alltid samles rundt slike arrangementer. Vi vil motivere gründere, entreprenører og ledere til å bli med på å løse noen av de store klimaspørsmålene. Toppidrett har noen av den samme dedikasjonen og mentaliteten som i business, sier Holm.


 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Marius Holm Steinar Hoen Bislett Games Helse
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer