Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Norske Skog-sjef Sven Ombudstvedt kom seg ikke unna ekstraregningen fra avgått revisor EY. Foto: Per Ståle Bugjerde
Norske Skog-sjef Sven Ombudstvedt kom seg ikke unna ekstraregningen fra avgått revisor EY. Foto: Per Ståle Bugjerde les mer

Industri

Klarte ikke prute på revisor-regningen

Norske Skog klarte ikke å forhandle seg til en bedre pris etter å ha kranglet med revisor EY.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Papirprodusenten Norske Skog havnet i fjor i en offentlig krangel med sin revisor EY om hvor mye selskapets papirfabrikker var verdt. Det hele toppet seg på generalforsamlingen i mai, da styreleder Jon-Aksel Torgersen i Norske Skog gikk i rette med EY-revisor Eirik Tandrevold. 

Striden endte til slutt med at det mindre revisorselskapet BDO overtok jobben, mens EY sendte ekstraregning for sitt arbeid. 

Betalte fullt ut

Det er generalforsamlingen i et selskap som godkjenner betaling til revisor, og Norske Skog-styret åpnet på generalforsamlingen i fjor for å ikke betale hele regningen fra EY. Revisoren hadde nemlig sendt en ekstraregning på 1,5 millioner kroner utover det avtalte revisjonshonoraret, som var på 1,3 millioner kroner.

«Styret anbefaler at generalforsamlingen godkjenner revisors godtgjørelse for Norske Skogindustrier asa for 2015 med opptil NOK 3 010 553, og gir fullmakt til styret til å avgjøre hvilken del av det ekstraordinære revisjonshonoraret som skal betales», het det da.

Nå er det imidlertid klart at Norske Skog ikke fikk prutet på regningen.

Ifølge mandagens årsrapport fremgår det at Norske Skog betalte revisorgebyr på totalt 4,2 millioner kroner for 2016. Dette omfatter både betaling til EY og BDO.

Kommunikasjonsdirektør Carsten Dybevig i Norske Skog bekrefter i en epost at selskapet betalte regningen fra EY fullt ut.

Fortsatt drift usikker

Norske Skog endte med å skrive ned fabrikkverdiene med 1,4 milliarder kroner i andre kvartal 2016, og den ferske revisoren BDO konstaterer i sin første revisjonsberetning at det er betydelig usikkerhet om forutsetningen selskapet legger om at det er grunnlag for «fortsatt drift».

- ...Selv om selskapet ikke har obligasjonslåneforfall før 2019 er det ikke sannsynlig at forfallet kan dekkes av selskapets kontant-generering alene, og det er betydelig usikkerhet om hvorvidt en refinansiering av dette forfallet vil være tilgjengelig eller oppnåelig, skriver BDO.

Styret i Norske Skog bekrefter i sin beretning at forutsetningen for videre drift er til stede, og at regnskapet er satt opp i henhold til dette.

I mandagens innkalling til generalforsamling i Norske Skog fremgår det blant annet at styret i selskapet ønsker fullmakt til å øke aksjekapitalen med 50 prosent og fullmakt til utstedelse av konvertible lån på inntil to milliarder kroner.

Norske Skog-aksjen falt 13 prosent mandag, til 2,28 kroner per aksje. Det verdsetter selskapets egenkapital til 636 millioner kroner. Den bokførte egenkapitalen var på bare 184 millioner kroner ved utgangen av 2016. Hittil i år er aksjekursen ned nesten 20 prosent, men sammenlignet med for én måned siden er den opp nesten fire prosent.

EY BDO Norske Skog Jon-Aksel Torgersen Carsten Dybevig Industri
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.