Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
President Donald Trump er avhengig av samarbeid med Paul Ryan og andre republikanske ledere i Kongressen for å få gjennomført sin politikk. Foto: Alex Wong/Getty Images/NTB Scanpix
President Donald Trump er avhengig av samarbeid med Paul Ryan og andre republikanske ledere i Kongressen for å få gjennomført sin politikk. Foto: Alex Wong/Getty Images/NTB Scanpix les mer

Utenriks

Trump truer sine egne

Stem på mitt forslag, eller «You're fired», er beskjeden fra president Donald J. Trump.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det drar seg til mot en endelig avstemning i Kongressen for å forkaste The Affordable Care Act – kjent som «Obamacare» – og begynne jobben med å finne en ny helseplan. Det er ventet at saken kommer opp torsdag.

Nervøs president

Amerikanske medier melder nå at president Trump begynner å bli nervøs. For motstanden i egne rekker blant republikanerne er stor. For mens de aller fleste gjerne kaster Obamacare på skraphaugen, er det Trumps alternativ som ikke begeistrer.

Dagen før avstemningen skal Trump mangle vel tyve stemmer fra sine egne.

Tirsdag samlet Trump en rekke republikanske kongressmedlemmer til et lukket møte på Capitol Hill for å mane til støtte og samhold.

Avisen The New York Times skriver at møtet var spent, og at Trump kom med utilslørte trusler mot kongressmedlemmer som vil gå imot ham. Blant annet at de som stiller til suppleringsvalg neste år vil tape setene sine hvis de går imot ham.

– Jeg kommer etter deg, skal Trump ha sagt til Mark Meadows, republikansk kongressmann fra Nord-Carolina og uttalt skeptiker til Trumps helseplan.

Trump skal også ha understreket at kongressmedlemmene er forpliktet til å stemme bort Obamacare, etter å ha gått imot loven ved alle tidligere anledninger, inkludert siste års valgkamp.

Test på forhandlingskraft

Dette er den første store saken som kommer opp til avstemning i Kongressen etter at Trump ble president.

Den er derfor første test på Trumps gjennomslagskraft og evne til å forhandle og navigere i Kongressen. På grunn av sin uforsonlige stil, og at han la seg ut med store deler av partiet under valgkampen, var det på forhånd ventet at Trump ville få problemer med å få egne kongressmedlemmer til å føye seg lydig.

Trump har heller ikke den politiske erfaringen som er nyttig for å holde partiet og kongressmedlemmene samlet.

Trumps rekordlave oppslutning, med en «approval rating» helt nede på 30-tallet, gjør det heller ikke enkelt å få med seg Kongressen på en potensielt meget upopulær reform.

– Tap er uakseptabelt, folkens, sa Trump på møtet.

Et mulig utfall er at Obamacare i sin nåværende form forkastes, men erstattes med noe som ikke er helt ulikt. Da kan Trump og republikanerne erklære seier, uten at titall millioner amerikanere overlates uten noen som helst form for helseforsikring. (Vilkår)

Kongressen Nord-Carolina Det republikanske partiet Obamacare Donald Trump Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.