Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
DNB sitt hovedkontor i Bjørvika,  Dronning Eufemias gate 30, til venstre. Foto: Per Ståle Bugjerde
DNB sitt hovedkontor i Bjørvika,  Dronning Eufemias gate 30, til venstre. Foto: Per Ståle Bugjerde les mer

Næringseiendom

Svensker kjøper DNBs hovedkontor

Svenske SBB i Norden blar opp 4,3 milliarder kroner for DNBs prestisjebygg. Selger Trond Mohn innkasserer over 300 millioner kroner på et drøyt år.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Svenske SBB (Samhällsbyggnadsbolaget) i Norden blar opp 4,3 milliarder kroner for DNBs hovedkontor i Bjørvika, Oslo, ifølge en melding torsdag. 

Trond Mohn

Alder: 74

Stilling: Styreleder i Wimoh as og Meteva as. Eier alle aksjene i konsernspissen Meteva.

Sivil status: Kjæreste med Bodil Friele.

Bakgrunn: Født i Skottland og oppvokst i Bergen sammen med tvillingbroren Stein og søsteren Marit. Utdannet som siviløkonom ved Universitetet i Mannheim. Begynte i Frank Mohn as i 1970 og ble administrerende direktør i bedriften i 1986. Er kommandør av St. Olavs Orden. Troner øverst på formuestoppen i Bergen, foran sønnen Frederik W. Mohn. Har gitt milliarder i gaver til forskning, utdannelse og idrett. Han er Sportsklubben Branns største velgjører.

Aktuell: Skiller ut to selskaper fra sitt heleide investeringsselskap Meteva as.

Vis mer

Selger er den bergenske oljepumpemilliardæren og investoren Trond Mohn, som ligger an til supergevinst på et knapt år. 

Over 300 mill.

Mohn kjøpte midt­bygget til DNBs hovedkontor på tampen av 2015.

Transaksjonen priset da hele kontoret til 3,9 milliarder kroner, inkludert gjeld, ifølge pressemeldingen DNB sendte ut 7. desember 2015.

Dermed kan Mohn i dag innkassere 400 millioner kroner på litt over etter år, som hensyntatt et honorar på 91 millioner kroner til Arctic i 2015, gir en gevinst på over 300 millioner kroner. Mer, om man hensyntar bidraget transaksjonen ga meglerhuset og Arctic-eierne, der Mohn er sentral. Saken fortsetter under

Trond Mohn. Foto: Kristin Svorte

- Strategisk viktig

Eiendomsskjøpet skjer gjennom kjøp av et aksjeselskap og eiendommen overtas umiddelbart, fremgår det i dagens melding fra SBB. Årlige leieinntekter er på 180 millioner kroner, og det gjenstår 10,3 år av DNB-kontrakten.

Meglerbordene hos DNB Markets i Bjørvika. Foto: Fredrik Bjerknes

- Vi øker vår tilstedeværelse og styrker posisjoner i Norge med vårt hittil største eiendomskjøp. Eiendommen er strategisk viktig og har en fantastisk beliggenhet sentralt i Oslo med en stabil leietaker og en lang leieavtale. Avtalen innebærer at vi fortsetter å investere i Norge med sentralt beliggende, samfunnsviktige eiendommer, sier administrerende direktør Ilija Batljan i SBB og morselskapet Effnetplattformen i meldingen.

Arctic på begge sider

Advokatfirmaet Selmer har vært kjøpers rådgiver, mens Trond Mohn-deleide Arctic Securities har rådgitt Meteva og samtidig tilrettelagt kjøpers oppkjøpsfinansiering.

SBBs børsnoterte morselskap, Effnetplattformen, vil gjennomføre en rettet emisjon på nær 85 millioner B-aksjer til selger, Mohn-eide Meteva AS, som basert på en kurs 5,53 kroner per aksje tilsvarer 470 millioner kroner.

Vil du vite hva boligen din er verdt om 4 år?

_PS19908.jpg


Sjekk hvordan prisen på din bolig blir fremover, dersom prognosene slår til.

Lær mer om hvordan de ulike boligmarkedene vil utvikle seg og hvorfor.

SE DNs STORE BOLIGSPESIAL HER

Vis mer

Parallelt vil det bli gjort en rettet emisjon av preferanseaksjer til profesjonelle investorer på 470 millioner kroner i det kjøpende norske datterselskapet, fremgår det. Utbytteavkastningen på preferanseaksjene oppgis til syv prosent, ifølge meldingen. Saken fortsetter under

Arctic Securities var også tilrettelegger da Mohn kjøpte DNB-bygget i 2015. Investoren eier 32 prosent av Arctic via Meteva. 

Effnetplattformen AB er notert på Stockholmsbørsen med ticker «EFFN B»., som stiger to prosent ved åpning torsdag. Preferanseaksjene har ticker «EFFP». 

Næringseiendom
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.