Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Carrie Lam og hennes mann etter at hun vant valget som ny Hong Kong-leder.  FOTO: REUTERS/Tyrone Siu/NTB Scanpix
Carrie Lam og hennes mann etter at hun vant valget som ny Hong Kong-leder.  FOTO: REUTERS/Tyrone Siu/NTB Scanpix les mer

Utenriks

Carrie Lam valgt til ny leder i Hong Kong

Carrie Lam er valgt til ny leder i Hong Kong av en valgkomité som består av hovedsakelig Beijing-vennlige medlemmer.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Carrie Lam var på forhånd regnet som Beijings favoritt i valget. Demokratiforkjempere har avvist valget som en farse og er bekymret over at Kina nå styrker grepet rundt den tidligere britiske kolonien.

Det bor rundt 7,3 millioner innbyggere i Hong Kong. Carrie Lam er valgt av en komité som består av 1.194 medlemmer. 777 av dem stemte på henne. Nærmeste motstander ble John Tsang, som regnes som en moderat rival. Han fikk 365 stemmer. Den pensjonerte dommeren Woo Kwok-hing fikk 21 stemmer.

Tsang er mer populær på lokalt plan i Hong Kong enn Carrie Lam, men hverken han eller Woo nyter godt av samme støtte fra Beijing som Carrie Lam har.

Overtar i juli

Valget er det første i Hong Kong siden protestene i 2014 der demonstranter tok til orde for frie valg, men uten å få gjennomslag for sitt krav om reformer.

Den nåværende lederen i Hong Kong, Leung Chun-ying blir av opposisjonelle sett på som Beijings marionett. Han går av i juli etter fem år ved makten. Da overtar Carrie Lam, som den første kvinnelige lederen i Hong Kongs historie. Hun har til nå vært administrasjonssekretær i Hong Kong.

Reformplan utløste protester

Lam har vært regnet som Beijings favorittkandidat til ledervalget. Hun mislikes sterkt av demokratiforkjempere etter at hun talte varmt for en Beijing-støttet reform som skulle åpne for direkte valg av ny leder fra og med i år. Men reformplanen satte som krav at Beijing måtte forhåndsgodkjenne kandidatene. Det førte til at reformen ble avvist i parlamentet i Hong Kong.

Reformplanen bidro også til å utløse 2014-protestene. Masseprotester lammet deler av Hong Kong i drøyt to måneder. Demonstrantene ble kjent som paraply-bevegelsen fordi mange bar gule paraplyer som ble brukt som beskyttelse mot politiets pepperspray.

Lam lover å reparere det politiske skillet etter valgseieren.

– Hong Kong, vårt hjem, lider av en ganske alvorlig splittelse og det har bygget seg opp mye frustrasjon. Min prioritet blir å helbrede skillet, sier hun.

arrie Lam var på forhånd regnet som Beijings favoritt i valget. Demokratiforkjempere har avvist valget som en farse og er bekymret over at Kina nå styrker grepet rundt den tidligere britiske kolonien. Det bor rundt 7,3 millioner innbyggere i Hongkong. Carrie Lam er valgt av en komité som består av 1.194 medlemmer. 777 av dem stemte på henne. Nærmeste motstander ble John Tsang, som regnes som en moderat rival. Han fikk 365 stemmer. Den pensjonerte dommeren Woo Kwok-hing fikk 21 stemmer. Tsang er mer populær på lokalt plan i Hongkong enn Carrie Lam, men verken han eller Woo nyter godt av samme støtte fra Beijing som Carrie Lam har. Overtar i juli Valget er det første i Hongkong siden protestene i 2014 der demonstranter tok til orde for frie valg, men uten å få gjennomslag for sitt krav om reformer. Den nåværende lederen i Hongkong, Leung Chun-ying blir av opposisjonelle sett på som Beijings marionett. Han går av i juli etter fem år ved makten. Da overtar Carrie Lam, som den første kvinnelige lederen i Hongkongs historie. Hun har til nå vært administrasjonssekretær i Hongkong. Reformplan utløste protester Lam har vært regnet som Beijings favorittkandidat til ledervalget. Hun mislikes sterkt av demokratiforkjempere etter at hun talte varmt for en Beijing-støttet reform som skulle åpne for direkte valg av ny leder fra og med i år. Men reformplanen satte som krav at Beijing måtte forhåndsgodkjenne kandidatene. Det førte til at reformen ble avvist i parlamentet i Hongkong. Reformplanen bidro også til å utløse 2014-protestene. Masseprotester lammet deler av Hongkong i drøyt to måneder. Demonstrantene ble kjent som paraply-bevegelsen fordi mange bar gule paraplyer som ble brukt som beskyttelse mot politiets pepperspray. Lam lover å reparere det politiske skillet etter valgseieren. – Hongkong, vårt hjem, lider av en ganske alvorlig splittelse og det har bygget seg opp mye frustrasjon. Min prioritet blir å helbrede skillet, sier hun.
Carrie Lam Beijing Kina Hongkong John Tsang Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.