Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Trenger gode vilkår for industrien. Hydro-konserndirektør Hilde Merete Aasheim  Foto: Ida von Hanno Bast
Trenger gode vilkår for industrien. Hydro-konserndirektør Hilde Merete Aasheim  Foto: Ida von Hanno Bast les mer

Industri

Klager på CO2-kostnad

Styreleder Hilde Merete Aasheim i Norsk Industri er redd aluminiumsproduksjon kan flytte til andre land uten CO2-beskatning. Torsdag kommer regjeringen med en ny industrimelding.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Statsministeren og næringsministeren presenterer torsdag en ny industrimelding i Herøya Industripark i Porsgrunn. Stedet er neppe tilfeldig: Etter hundre år med tung gjødsel-, metall og plastindustri er det nå et 80-tall større og mindre foretak som har overtatt området fra storkonsernene. Hydro eier ikke engang bygninger og grunn lenger. De solgte til Oslo Pensjonsforsikring as i fjor.

– Vi har fornyet oss stadig, Ressursene vi har foredlet i 100 år danner grunnlag også fremover, sier konserndirektør Hilde Merete Aasheim i Hydro. Hun er også styreleder i Norsk Industri.

Hilde Merete Aasheim

Navn: Hilde Merete Aasheim

Alder: 58

Stilling: Konserndirektør, Hydro og styreleder Norsk Industri

Aktuell: Stats- og næringsminister presenterer regjeringens industrimelding torsdag 

Vis mer

1. Hva er du spent på i kommende industrimelding?

– Jeg håper norsk industris verdensledende posisjon innen miljø og klima blir anerkjent. Fornybar vannkraft som energikilde og en unik teknologikompetanse gir norsk industri fortrinn. Riktige rammevilkår er avgjørende for fortsatt vekst i industrien, som møter tøff konkurranse.

2. Hva er det viktigste politikerne kan bidra med for å styrke norsk industri fremover?

– Jeg kjenner aluminium godt. Den har samme pris uansett hvor det blir produsert. Det viktige for norske virksomheter er rammevilkår som ikke pålegger oss kostnader våre konkurrenter ikke har. Det er et tankekors at vi i Norge betaler for CO2-kostnader i kraftprisen, selv om vi fullt ut baserer oss på vannkraft. Uten fullt ut dekning for denne ekstrakostnaden kan vi oppleve at vannbasert aluminiumproduksjon i Norge blir faset ut til fordel for aluminiumproduksjon i områder basert på kraft med CO2-utslipp, men uten CO2-kostnadene.

3. Vil markedsutviklingen uansett veie tyngre enn politikernes tilrettelegging?

– Dette er ikke enten – eller, men både/og. Markedsutviklingen kan være avgjørende om bedriftene vil investere, mens rammevilkårene avgjør hvor i verden bedriftene faktisk investerer.

4. Hvilke industribransjer tror du har de beste utsiktene i 10 og 20 års perspektiv?

– Vi tror klima fortsatt vil – og bør prege agendaen fremover. Dermed vil industriprodukter som kan brukes om igjen uten å miste sine egenskaper øke. «Sirkulær økonomi», gjenbruk og materialgjenvinning for at ressurser ikke går tapt, er nødvendig for en fornuftig utvikling og bruk av begrensede ressurser. Dette finner vi eksempler på innen teknologi, design og prosessindustrien.

5. Får «klassisk industri» som metall, mineraler og lignende mindre oppmerksomhet enn fortjent? Nå snakker jo alle om grønt skifte, nyskapning, næringene etter oljen, «havrommet» og lignende?

 – Sannheten er at vår industri fornyer seg kontinuerlig, med avanserte produkter og nye produktområder som møter samfunnets behov. Norge har naturgitte fordeler og ressurser vi har foredlet i over 100 år. Disse vil også danne grunnlaget for industrien fremover. Så vil samtidig nye komme til.


Norsk Industri Regjeringen Hydro Industri
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.