Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Kjell Inge Røkke, her avbildet under åpningen av Skandinavias største skulpturpark i det nye Akerkvartalet på Fornebu. Det Røkke-kontrollerte selskaper Aker Solutions kjøper nå opp oljeservicekonsernet Reinertsen.  Foto: Ida von Hanno Bast
Kjell Inge Røkke, her avbildet under åpningen av Skandinavias største skulpturpark i det nye Akerkvartalet på Fornebu. Det Røkke-kontrollerte selskaper Aker Solutions kjøper nå opp oljeservicekonsernet Reinertsen.  Foto: Ida von Hanno Bast les mer

Energi

Aker Solutions-kjøp redder Reinertsen fra konkurs

Det kriserammede familieselskapet blir en del av Kjell Inge Røkkes oljeserviceselskap for over 200 millioner kroner.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det Kjell Inge Røkke-dominerte oljeserviceselskapet Aker Solutions kjøper den kriserammede oljeservicevirksomheten Reinertsens olje- og gassvirksomhet. 

Det opplyser Aker Solutions i en pressemelding. 

Hele 48 investorer var på banen for å kjøpe selskapet, men etter at gjeldsnemnda som behandlet selskapets gjeldskrise avdekket en gjeld på 1,6 milliarder kroner, ville ingen på banen.  Selskapet selv hadde opplyst om en gjeld på 900 millioner kroner. Det opplyser advokatfirmaet som ledet gjeldsnemnda torsdag, Arntzen de Besche.

Reinertsen as

  • Reinertsen er et rådgivende ingeniørselskap med hovedkontor i Trondheim. En stor del av aktiviteten er knyttet til vedlikeholds- og modifikasjonsmarkedet på norsk sokkel. Reinertsen solgte sin landbaserte bygge- og anleggsvirksomhet høsten i fjor.
  • Reinertsen ble startet av Arne Reinertsen i 1946, og eies og drives i dag av sønnene Torkild og Erik, som igjen har hver sin sønn inne i bedriften og på eiersiden. 
  • Konsernet har nå rundt 700 ansatte. 
  • Ble denne uken kjøpt opp av det Kjell Inge Røkke-dominerte oljeserviceselskapet Aker Solutions
Vis mer

Kriserammet og gjeldstynget

Mandag skrev Adresseavisen (betalingsmur) at ikke-navngitte investorer hadde kommet med foreløpige bud på det kriserammede oljeservicekonsernet. 

De siste årene har vært svært tøft for det familieeide Reinertsen-konsernet i Trondheim. På to år er antall ansatte i konsernet redusert fra 2428 til rundt 700 ansatte i dag.

Grunnen er en kollaps i etterspørselen etter tjenester innen olje og gass som følge av den lave oljeprisen. I tillegg har også bygg og anleggsvirksomheten sviktet. I desember 2016 ble det klart at selskapet ikke lenger greier å betjene gjelden og derfor måtte be om gjeldsforhandlinger i Sør-Trøndelag tingrett. Fristen for å løse gjeldskrisen i selskapet ble da meldt utsatt i to måneder.

Kjøpet forventes å bli gjennomført i andre kvartal, og innebærer at Aker Solutions vil overta Reinertsens olje- og gasseiendeler i Norge. Avtalen ekskluderer Reinertsens gjeld per 19. desember 2016, da selskapet leverte inn begjæring om gjeldsforhandlinger.

«Krevende arbeid»

Advokatfirmaet Arntzen de Besche, som leder gjeldsnemnda som behandler gjeldskrisen i Reinertsen, opplyser i en pressemelding at det har vært gjennom et «krevende arbeid» for å finne en løsning. 

– Gjeldsnemnda som siden 19. desember i fjor har arbeidet på høygir for å finne en løsning på de økonomiske problemene i oljeserviceselskapet Reinertsen as, har inngått avtale om virksomhetsoverdragelse med Aker Solutions, bekrefter Arntzen de Beche i en pressemelding. 

 Det viste seg å ikke være mulig å selge hele selskapet. Reinertsen opplyste i begjæringen om gjeldsforhandlinger om en samlet gjeld på 900 millioner kroner, men gjeldsnemnda opplyser torsdag at den avdekket at gjelden «i realiteten» er 1,6 milliarder kroner. 

Meglerhuset Pareto ble engasjert for å finne investorer til Reinertsen, og ifølge Arntzen de Besche var 48 potensielle investorer på banen. 

«Men etter hvert som den reelle økonomiske situasjonen i selskapet ble avdekket, ble det klart at ingen investorer ville gå inn som nye eiere», opplyser advokatselskapet.

– Alternativet til den løsningen gjeldsnemnda nå har lykkes å komme frem til ville vært en konkurs, som igjen ville medført at de ansatte ville mistet jobben, sier advokat Joar Grimsbu i Arntzen de Besche i meldingen. 

– Vanskelig tid

– Vi er glade for å ha funnet et nytt hjem til vår olje- og gassvirksomhet etter en svært vanskelig tid for selskapet vårt, sier Thomas Reinertsen, visekonsernsjef i Reinertsen i pressemeldingen fra Aker Solutions. 

De rundt 700 ansatte i Reinertsen går over til Aker Solutions som følge av oppkjøpet, opplyser Arntzen de Besche. Aker Solutions opplyser at Reinertsen-ansatte i Trondheim og Bergen vil bli overført til lokale Aker Solutions-kontorer.

– På kort sikt vil vi fremdeles møte på noen utfordringer, men langsiktig vil dette grepet sikre arbeidsplasser i Midt-Norge og gjøre oss i stand til å fortsette den lange historien vi har med å levere tjenester til høy kvalitet, sier han. 

Ønskes velkommen

– Ved å kombinere kunnskapen og erfaringen som selskapene har, vil vi forsterke vår tilstedeværelse i det norske vedlikeholds- og modifikasjonsmarkedet. Dette vil bidra til å sikre kjernekompetanse på nøkkellokasjoner og posisjonere oss for en markedsoppgang, sier Aker Solutions-sjef Luis Araujo.

Aker Solutions venter at oppkjøpet vil bidra positivt til Aker Solutions inntjening fra 2018.

De to selskapene har samarbeidet tidligere. Fra 2002 til 2010 jobbet bedriftene sammen på prosjekter gjennom det felles eide selskapet Aker Reinertsen. 

– Vi ønsker de ansatte i Reinertsen velkommen til Aker Solutions, sier Araujo. 

– Det globale oljeservicemarkedet er fortsatt utfordrende, men vi ser tegn til bedring, særlig i segmentet for modne felt.

Kjøpet er betinget av godkjennelse fra norske konkurransemyndigheter, understrekes det i pressemeldingen.

AKER SOLUTIONS ASA

Omsetning Vis alle regnskapstall

Les mer

Kilde: Proff.no

Oljeservice Aker Holding Aker Solutions Norge Energi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.