Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Næringsminister Monica Mæland presenterer industrimeldingen på Yaras anlegg på Herøya torsdag.  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Næringsminister Monica Mæland presenterer industrimeldingen på Yaras anlegg på Herøya torsdag.  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix les mer

Industri

Regjeringen vil gjøre det enklere for mindre bedrifter å låne penger

En ny rabattordning vil føre til redusert kapitalkrav for banker som låner ut til små og mellomstore bedrifter. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Regjeringen foreslår å innføre en SMB-rabatt i Norge, noe som innebærer redusert kapitalkrav til bankenes utlån til små og mellomstore bedrifter.

Det varsler næringsminister Monica Mæland på en pressekonferanse torsdag i forbindelse med at regjeringens industrimelding legges frem denne uken. 

Mæland håper dette vil gjøre det enklere for små og mellomstore bedrifter å få lån.

– Det er slik at særlig små og mellomstore bedrifter kan oppleve det som utfordrende å få investeringsvillig kapital, sier Mæland. 

Kapitalkravene som bankene er stilt overfor legger føringer for hvor mye egenkapital bankene må sette av for hver krone de låner ut. Lavere kapitalkrav for utlån til små og mellomstore bedrifter vil isolert sett gjøre det rimeligere for bankene å låne ut penger til denne gruppen. Dermed kan det bli mer attraktivt for bankene å øke andelen utlån til disse bedriftene.

Statsminister Erna Solberg og næringsminister Monica Mæland presenterer industrimeldingen på Yaras anlegg på Herøya. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

«Grønnere, smartere og mer nyskapende»

Sammen med statsminister Erna Solberg presenterer Mæland deler av industrimeldingen på en pressekonferanse på Yaras anlegg på Herøya i Telemark torsdag. Først fredag vil meldingen bli lagt frem i statsråd og innholdet i sin helhet bli kjent for allmennheten.

Industrimeldingen er den første som er lagt frem siden 1981. 

– Norge har en forutsetning for å være en industrinasjon i mye mer enn 100 år til, sier statsminister Erna Solberg.

Statsministeren sier det er tre sentrale stikkord for meldingen: Grønnere, smartere og mer nyskapende.

- De tre stikkordene er viktige for industrien. Og de er viktig for hele det norske samfunnet. Vi må bli grønnere, smartere og mer nyskapende for å skape vekst, gode arbeidsplasser og sikre finansieringen av det velferdssamfunnet vi alle er veldig stolte av, sier statsministeren.   

Krevde at regjeringen stoppet pressekonferansen

Senterpartiet krevde i forkant av pressekonferansen at den ble stanset, siden hele innholdet i meldingen først blir kjent for stortingspolitikerne fredag.

– Opposisjonen vil i den offentlige debatten etter presentasjonen være helt prisgitt regjeringens utvalg av informasjon. Senterpartiet krever at regjeringen stopper pressekonferansen, sier leder Geir Pollestad (Sp) i næringskomiteen på Stortinget til VG.

Kravet ble diskutert under møtet i Stortingets presidentskap torsdag formiddag. Der ble brevet "tatt til orientering". Det var imidlertid ikke aktuelt å forsøke å stanse pressekonferansen fra Stortingets side, melder NTB.

LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen mener regjeringen har innført en uheldig praksis som gjør det vanskelig å kommentere helheten i det han beskriver som "en svært viktig melding for norsk næringsliv".

– Statsråden legger fram godbitene i en pressekonferanse dagen før meldingen går i statsråd. Da får regjeringen oppmerksomhet om alt det den er fornøyd med, og unngår kritikk for det meldingen mangler. Det er uryddig, sier han til NTB.

Slik avslørte han den hemmelige pengemaskinen: Bradley Birkenfeld var bankmannen som hjalp rike amerikanere å skjule penger i Sveits, og så varslet myndighetene. Nå snakker han varslernes sak verden over.

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.