Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Royal Dutch Shell er et av selskapene som slet med å oppnå en nullpunktsomsetning i 2016.  Foto: Matthew Busch/Bloomberg
Royal Dutch Shell er et av selskapene som slet med å oppnå en nullpunktsomsetning i 2016.  Foto: Matthew Busch/Bloomberg les mer

Olje

Gjelden øker hos oljegigantene

Til tross for milliardkutt i utgifter og høyere oljepriser, sliter fire av verdens største oljeselskap med å tjene nok til å dekke kostnadene, ifølge en analyse fra Wall Street Journal. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Wall Street Journal har analysert likviditeten til oljekjempene ExxonMobil, Royal Dutch Shell, Chevron og BP. Fjoråret så slettes ikke bra ut.

Etter at utbyttene og investeringene ble trukket fra selskapenes driftsinntekter i 2016, hadde ingen av selskapene tjent nok til å dekke utgiftene.

Samtlige selskaper avsluttet også året med høyere gjeld enn de startet med, skriver Wall Street Journal.

Tviholder på enorme utbytter

Avisen skriver at selskapene har holdt fast i de enorme utbyttene de utbetalte da oljeprisen lå på 100 dollar fatet, og aksjonærene ble prioritert foran alt annet.

Siden oljeprisen raste fra sommeren 2014 har den nå stabilisert seg på rundt 50–55 dollar fatet.

De store oljegigantenes pengeproblemer demonstrerer hvor lite forberedt de var på det store oljekrasjet, ifølge Wall Street Journal.

– Siden oljeprisen kollapset har alt handlet om hvem som er raskest til å dekke kostnadene. På kort sikt handler det om kontantstrøm fordi folk fortsatt er bekymret for utbyttet, sier senioranalytiker Iain Reid i Macquarie Capital til avisen.

Blant annet Exxon og Shell har brukt de tre siste årene på å forsikre aksjonærene om at utbyttene har vært trygge midt oppe i oljeprisraset.

I ferd med å forandre selskapet

Til tross for et dårlig 2016 viste både Shell og Exxon muskler i forrige kvartal, men analytikere som Wall Street Journal har snakket med mener likevel en oljepris på 50 dollar fatet vil fortsette å være utfordrende for selskapene.

– Vi er midt inne i en prosess for å forandre selskapet. Vi skal bli i stand til å produsere en kontraktstrøm som kommer til å bli dobbelt så høy som den var da oljen kostet 90 dollar fatet, men denne gangen i en 60-dollarverden, sa administrerende direktør Ben van Beurden i Shell på en CERAWeek-konferanse i mars.

Investeringsbanken Jeffries estimerer at hverken Shell eller Exxon kommer til å trenge mer enn 50 dollar fatet for å holde hodet over vannet, ifølge Wall Street Journal. 

BP sier ifølge avisen at de trenger en oljepris på 60 dollar fatet for å balansere internt tilførte midler og utbytter, samt investeringer.

Oljeprisen BP Chevron Exxonmobil Royal Dutch Shell Olje
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.