Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Pwc-bygget i Bjørvika, Dronning Eufemias gate 8, helt til høyre.  Foto: Luca Kleve-Ruud
Pwc-bygget i Bjørvika, Dronning Eufemias gate 8, helt til høyre.  Foto: Luca Kleve-Ruud les mer

Næringseiendom

Braathen sikrer seg full kontroll i barcode

Kjøper ut øvrige eiere i Pwc-bygget i Bjørvika. – Vi sitter med en betydelig gevinst, sier toppsjefen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Braathen Eiendom kjøper ut partnerne i det såkalte Pwc-bygget i Bjørvika. Eiendomsselskapet befester dermed sin rolle som største aktør i  «Barcode»-prosjektet i kvartalene rundt Operaen i Oslo.

– Spisset

Administrerende direktør Leif Arne Røsnes i Braathen Eiendom påpeker at det var naturlig å kjøpe ut de andre eierne ettersom leietager og revisjonsselskapet Pwc flytter til andre enden av gaten i 2019. Han utelukker heller ikke flere kjøp i samme gate.

– Vi vurderer riktige lokasjoner kontinuerlig, men vi vil fortsatt være spisset, sier Røsnes til Dagens Næringsliv.

Han vil derimot si lite om prisen.  Saken fortsetter under

Braathen Eiendom-sjef Leif Arne Røsnes. Her i 2010 da flere av byggene i Barcode-prosjektet fortsatt var under bygging. Foto: Øyvind Elvsborg

På den annen side kan Trond Mohns salg av DNB-bygget (midtbygget) nylig, der 49.000 kvadratmeter ble solgt for 4,3 milliarder kroner, gi en pekepinn. Denne priser Pwc-bygget til langt over en milliard kroner. Dermed skulle et kjøp av resterende 25 prosent tilsi en pris nord for 250 millioner kroner.

– Du er i et akseptabelt anslag, sier Røsnes.

– Betydelig gevinst

Pwc-bygget har adresse Dronning Eufemias gate 8. Braathen eier også nabobygget som huser revisjonsselskapet Deloitte i nummer 14, samt nummer 16, som huser mange ulike selskaper. 

Byggene er på henholdsvis 15.000 og 25.000 kvadratmeter, og med Pwc-bygget under egen paraply, kontrollerer dermed Braathen 57.000 kvadratmeter i Barcode. Basert på salget av midtbygget, sitter dermed Braathen på verdier for over fem milliarder kroner, der gevinsten så langt også er i milliardklassen.

– Det er mye på 57.000 kvadratmeter. Vi sitter på en betydelig gevinst, men her er ingenting realisert, og gevinsten er kun på papiret, sier Braathen-toppen.

Satset alt

Braathen Eiendom kontrolleres av brødrene Anders (41) og Ole Braathen (39) som i ung alder arvet et Oslo-basert eiendomsimperium av sin far og bestefar. 

I 2004 og 2005 besluttet de og ledelsen å selge rubbel og bit for å fokusere utelukkende på Bjørvika og fremveksten av Barcode. 

Røsnes påpeker at Braathen var den første profesjonelle aktøren som så potensialet. 

Han mener det siden har utviklet seg et undersegment i kontormarkedet i Oslo der enkeltaktører konsentrerer sin virksomhet, som Tvenge på Skøyen, Norwegian Property på Aker Brygge, Avantor i Nydalen og Neslein i Vika. 

– Det handler om å få markedsposisjoner og synergier som skaper merverdi for kundene, sier Røsnes.

Vil ha flerbruk

Braathen Eiendom planlegger nå å gjøre Pwc-bygget tilgjengelig for flere leietagere.

– Planen er å relansere det som et førsteklasses flerbrukerbygg, og åpne for nye leietagere i 2020. Vi venter oss stor interesse fra små og store selskaper når vi starter utleiearbeidet til høsten, sier Røsnes.

Braathen har vært hovedaksjonær i Pwc-bygget siden desember 2005, to år før bygget var klart og leietageren flyttet inn. Selskapet har til nå eid rundt 75 prosent av eiendommen, og aksjonærene som nå selger har vært med hele veien.

– De har vært tålmodige investorer, sier Røsnes.

Braathen Eiendom Bjørvika Barcode Næringseiendom
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.