Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Neil Gorsuch er blokkert fra nominasjonen til Høyesterett. Foto: Orjan F. Ellingvag
Neil Gorsuch er blokkert fra nominasjonen til Høyesterett. Foto: Orjan F. Ellingvag les mer

Utenriks

Republikanerne brukte «the nuclear option»

Demokratene i Senatet blokkerte nominasjonen av Neil Gorsuch som ny høyesterettsdommer. Så kontret republikanerne.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Demokratene hindret foreløpig utnevnelsen av Neil Gorsuch som ny høyesterettsdommer i USA.

Republikanerne har flertall i Senatet. Det er i utgangspunktet nok til å godkjenne en nominert høyesterettsdommer, men for å stanse selve debatten om nominasjonen, trengs det 60 av de 100 stemmene i Senatet. Det klarte ikke republikanerne å oppnå. 

Det kalles en filibuster når man fortsetter en debatt med formål om å hindre et vedtak fra å bli fattet.

Endret spillereglene

For demokratene blir det imidlertid en kortvarig seier. Den republikanske majoritetslederen Mitch McConnell hadde lovet å ty til det som er blitt kalt «the nuclear option», som innebærer at spillereglene endres slik at Gorsuch og fremtidige høyesterettsnominasjoner uansett kan godkjennes ved rent flertall.

Like etter demokratene iverksatte sin filibuster torsdag kveld norsk tid, kontret republikanerne ved å iverksette «the nuclear option», skriver blant annet NBC News. Dermed blir det ingen filibustering – og republikanerne kan fredag godkjenne Gorsuch ved simpelt flertall.

Obama fikk ikke pekt ut ny dommer

Neil Gorsuch skal erstatte den svært konservative høyesterettsdommeren Anthony Scalia. Han døde i februar i fjor, altså på Barack Obamas vakt. Republikanerne lyktes imidlertid med å trenere innsettelsen av en ny høyesterettsdommer til etter valget, som altså ble vunnet av republikaneren Donald Trump.

Scalias erstatter blir sett på som svært viktig, fordi amerikansk høyesterett før denne niende dommeren er delt på midten med fire mer liberale dommere, og fire mer konservative dommere. Gorsuch vil dermed kunne vippe høyesterett i konservativ retning, noe som kan få konsekvenser for USA i en årrekke fremover.

Kritikk for svar under høring

Gorsuch, som er president Donald Trumps valg som ny høyesterettsdommer, har stor republikansk støtte. En rekke demokrater var derimot misfornøyd med Gorsuchs svar under utspørringen i mars.

49-åringen har blant annet fått kritikk for å ikke svare tydelig om sine personlige meninger om abort, valgkampfinansiering og flere andre saker, skriver NTB.

USA Neil Gorsuch Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.