Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Alibaba-gründer Jack Ma deltok på åpningen av den norske delegasjonen i Beijing fredag og lovpriser Norge. Foto: Per Ståle Bugjerde
Alibaba-gründer Jack Ma deltok på åpningen av den norske delegasjonen i Beijing fredag og lovpriser Norge. Foto: Per Ståle Bugjerde les mer

Utenriks

– Har gjort inntrykk på verden

Alibabas gründer Jack Ma (52) lovpriser normaliseringen av forholdet mellom Norge og Kina og vil samarbeide tettere med statsminister Erna Solberg.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Grunnlegger og styreformann i netthandelsgiganten Alibaba, Jack Ma, dukket opp på åpningen av den norske delegasjonen i Beijing fredag.

I samtale med Dagens Næringsliv roser Kinas nest rikeste mann normaliseringen av forholdet mellom Norge og Kina.

– Det er en fantastisk dag! Det er en fantastisk dag for næringslivet og alle former for relasjoner mellom Kina og Norge, sier Jack Ma.

Jack Ma

Alder: 52

Stilling: Grunnlegger og styreleder i netthandelsgiganten Alibaba

Formue: Kinas nest rikeste person med formue på over 30 milliarder dollar (260 milliarder kroner)

Bakgrunn: Jack Ma var engelsklærer og guide da han møtte Yahoo-grunnlegger Jerry Yang i Kina på midten av 1990-tallet. Ma etablerte flere mindre selskaper før han fikk ideen til Alibaba idet dotcom-boblen var i ferd med å sprekke i USA i 2000. I løpet av kort tid fikk han på plass finansiering fra blant andre Softbank og Goldman Sachs på 25 millioner dollar. Alibaba startet med å knytte sammen kinesiske fabrikker og utenlandske kjøpere og fungerte som en formidlingssentral. Alibaba eier Kinas største netthandelsselskap og har lansert nye tjenester og foretatt investeringer i India og Sørøst-Asia.

Ma har spredt investeringene etter børsnoteringen og har blant annet investert i store privateiendommer i Hong Kong, Europa og USA. Han eier avisen South China Morning Post i Hong Kong, og har gjort investeringer i filmbransjen i Hollywood.

Vis mer

– Hva vil normaliserte forbindelser mellom Norge og Kina bety for forretninger mellom de to landene?

– Jeg tror dette er en stor mulighet. Jeg har sagt til statsministeren deres at jeg er veldig oppmuntret av bidraget til det norske embetsverket for å normalisere forbindelsene. For næringslivet betyr det helt nye muligheter, sier Ma.

Tilgang til Kinas middelklasse

Han trekker frem de små bedriftene i Norge som gjør forretninger med leverandører i Kina eller selger produkter til Kina.

I Beijing hadde Jack Ma (til høyre) et kort møte med statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende. Alle vil engasjere seg i spørsmål om bærekraft, innen blant annet utdannelse i den fattige verden og miljø. Foto: Per Ståle Bugjerde

Alibabas viktigste forretning er å knytte sammen små bedrifter eller enkeltpersoner som selger produkter i Kina eller over landegrensene globalt.

Ma håper på flere kunder i Norge.

– For små virksomheter betyr det at de vil få tilgang til 300 millioner innbyggere i den kinesiske middelklassen, sier han til DN.

Under åpningen av den norske delegasjonen i Beijing hadde Ma et privat møte med statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende.

Ma var også en talerne som innledet næringslivsdelegasjonen, og roste spesielt statsministeren som en stor kvinnelig leder.

«Har gjort inntrykk på verden»

– Kvinner bryr seg mer om andre mennesker, mens menn tenker mest på seg selv, sa Ma til over 1000 tilhørere i salen.

Han sa at Alibaba aldri ville ha blitt en gigant internasjonalt uten kvinnelige ledere. 47 prosent av de ansatte i Alibaba er kvinner.

– Jeg er stor tilhenger av kvinnelige ledere og tror det gjør verden til et mer lykkelig og fredelig sted, sa Ma.

Til Dagens Næringsliv sier Jack Ma at han venter flere kunder i Norge etter normaliseringen. – For små virksomheter betyr det at de vil få tilgang til 300 millioner innbyggere i den kinesiske middelklassen, sier han. Foto: Per Ståle Bugjerde

Ma mener at Norge har en rolle internasjonalt som er langt større enn befolkningen på rundt fem millioner mennesker skulle tilsi.

– Norge har en kraft gjennom sin kultur og kommunikasjon som har gjort stort inntrykk på verden, sa Ma fra talerstolen.

Om nye forbindelser i næringslivet trekker Ma frem digital teknologi som en større vekstnæring enn olje og gass.

– Datateknologi er den viktigste råvaren i fremtiden. Det er en felles mulighet, og er en av grunnene til at jeg er en stor forkjemper av globalisering og fri handel, sier Ma.

Diskuterer bærekraft

En viktig grunn til at Ma og Solberg møttes i Beijing er deres felles initiativ innen bærekraftighetsspørsmål.

– Hvorfor liker du å jobbe med Solberg om slike spørsmål?

– Vi er kolleger i FNs råd for bærekraftighetsmål og diskuterer viktige spørsmål om utdannelse og miljø. Vi deler blant annet mange tanker om hvordan vi kan fremme utdannelse. Jeg har med mine erfaringer fra tiden da jeg jobbet som engelsklærer i Kina, sier Ma til DN.

Jack Ma har vært på ferie i Norge sammen med familien for noen år tilbake.

– Jeg elsker Norge og håper at flere kinesere vil dra til Norge for å forstå kulturen deres, sier han.

Handel Jack Ma Alibaba Kina Børge Brende Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.