Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
USA forlanger at Kina gjør mer for å kontrollere Nord-Korea. President Xi Jinping fikk klar melding under forrige ukes toppmøte med Donald J. Trump. Dette er blitt gjentatt på Twitter av Trump det siste døgnet. Foto: Jim Watson/AFP/NTB Scanpix
USA forlanger at Kina gjør mer for å kontrollere Nord-Korea. President Xi Jinping fikk klar melding under forrige ukes toppmøte med Donald J. Trump. Dette er blitt gjentatt på Twitter av Trump det siste døgnet. Foto: Jim Watson/AFP/NTB Scanpix les mer

Utenriks

Trump-ultimatum til Kinas president

USAs president forlanger at Kina gjør mer for å kontrollere Nord-Korea. President Donald J. Trump vil bruke handelsforhandlinger og trusler om sanksjoner for å presse Kina til å gjøre mer.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Under toppmøtet mellom Donald J. Trump og hans kinesiske kollega i forrige uke fikk Xi Jinping og den kinesiske delegasjonen et ultimatum: løs krisen med Nord-Korea og USA vil gi Kina en bedre handelsavtale, ifølge Trump.

Lokker med handelsavtale

De to presidentene smilte og utvekslet høflighetsfraser foran kameraene i Florida i forrige uke. Nå er Xi tilbake i Kina og Trump har økt popularitet hos amerikanske velgere etter militærangrepet mot en syrisk flybase for en knapp uke siden.

Trump har tatt til Twitter hvor han gjør det klart at han forventer at Kina får kontroll med nabolandet.

«Jeg forklarte til Kinas president at en handelsavtale med USA vil bli langt bedre for dem hvis de løser Nord-Korea-problemet», skriver Trump.

Amerikanske næringslivstopper og eksperter er i tvil om «gulroten» vil smake i Kina. USA hadde i fjor et handelsunderskudd mot Kina på 337 milliarder dollar.

– Det er rom for bedre avtaler og dette er en ny fremgangsmåte. Jeg tror ingen vet hva dette helt betyr. Jeg antar det betyr vi kan ha et bedre forhold og snakke sammen, sier tidligere direktør for Business Roundtable, John Engler, til CNBC.

Kina har foreslått å starte i gang multilaterale samtaler med Nord-Korea, USA, Kina, Sør-Korea og Russland.

– Siden USA avviser forslaget om å holde bilaterale forhandlinger vil vi forsøke å få til samtaler mellom Kina og Nord-Korea, sa Kinas sjefforhandler med ansvar for Nord-Korea, Wu Dawei, under et møte med sørkoreanske politikere på tirsdag.

Ny Nord-Korea-strategi

Den siste uken har Trump-rådgivere sagt at den tidligere politikken som er ført mot Nord-Korea ikke har gitt resultater. Amerikanske krigsskip er på vei til Nordøst-Asia og havområdene mellom den koreanske halvøyen og Japan.

– Vi skal bygge en global koalisjon. Vår tålmodigheten har tatt slutt. Vi ser på forslag som vil gi konkrete resultater. Vi vil jobbe sammen med partnere for å løse dette på en måte som ikke er forsøkt tidligere, sa fungerende statssekretær Susan Thornton, som har ansvar for Asia-spørsmål, på en pressekonferanse.

Kina er Nord-Koreas viktigste handelspartner og importerer råvarer, blant annet kull som står for rundt 40 prosent av den nordkoreanske eksporten. USA har truet med å plassere kinesiske selskaper som importerer fra Nord-Korea på sanksjonslister.

– Det er tydelig at Trump forsøker å få innflytelse overfor Kina. Å koble dette sammen fungerer sjelden da det involverer ulike aktører og interesser. Det kan virke mot sin hensikt da det forsterker Kinas verste instinkter, sier analysesjef for Asia hos tenketanken Eurasia Group, Evan S. Medeiros, til New York Times.

I Sør-Korea er det frykt for at Trump vil bruke militær makt mot Nord-Korea.

«Sikkerheten for Sør-Korea er like viktig som sikkerheten for USA. Det må aldri skje et angrep mot Nord-Korea uten samtykke fra Sør-Korea», skriver Moon Jae-in, som leder Sør-Koreas største opposisjonsparti og vil ifølge meningsmålingene vinne presidentvalget om fire uker.

Rammer kulleksporten

Skip med to millioner tonn nordkoreansk kull ligger ved kinesiske havner uten å få losset, ifølge Reuters. Over ti skip har snudd de siste dagene og er på vei tilbake til havnebyen Nampo i Nord-Korea.

Nordkoreanske fraktskip returner til Nampo etter de ikke har fått losse kull ved kinesiske havner. Oversikten er fra tirsdag 11. april. Foto: Thomas White/Illustration/Thomson Reuters Eikon/NTB scanpix

Kilder hos Dandong Chengtai, som er en av Kinas største importører av nordkoreansk kull, sier til Reuters at de har rundt 600.000 tonn kull ved kinesiske havner.

Fagtidsskriftet Foreign Policy mener det er en sammenheng mellom toppmøtet i forrige uke og de nye restriksjonene på kinesisk import av kull.

«Det nye direktivet som beordrer kinesiske selskaper om å avvise nordkoreansk kull kom samtidig med møtet mellom Trump og Xi. Før møtet sa amerikanske tjenestemenn at de ville oppmuntre Kina til å bruke sin økonomiske innflytelse for å begrense Nord-Koreas atomvåpenprogram. Dette er viktig for Trump», skriver Foreign Policy.

Eksperter er skeptiske til den nye amerikanske politikken overfor Nord-Korea.

– Poenget er at ingen har en løsning på hva som skjer i Nord-Korea. Hva kan en tvinge Kina til å foreta seg? Nok en gang har Trump plassert seg i en situasjon hvor han ikke vil klare å innfri, sier professor emeritus Carlyle Thayer ved Australian Defence Force Academy til Time Magazine.

Asia i dag Kina Xi Jinping Nord-Korea Asia Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.