Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Pehr G. Gyllenhammar snakker «rett fra levra» i en ny svensk tv-dokumentar og i intervju med svensk avis. Foto: Mats Andersson/NTB scanpix
Pehr G. Gyllenhammar snakker «rett fra levra» i en ny svensk tv-dokumentar og i intervju med svensk avis. Foto: Mats Andersson/NTB scanpix les mer

Motor

– En svikefull jævel

– Sa jeg det? Pehr G. Gyllenhammar slakter sine etterfølgere i Volvo.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Volvo og den legendariske, beundrede og omstridte næringslivslederen Pehr G. Gyllenhammar (81) er så godt som synonymt. Gyllenhammar var toppsjef i Volvo fra 1971 til 1990 og styreleder fra 1990 til 1993, da han forlot det til da svenske industrieventyret på forsmedelig vis.

Gyllenhammars storstilte og siste plan for Volvo var sammenslåing med den statlige franske bilgiganten Renault. Avtalen var ifølge Wikipedia så godt som undertegnet, men ble stoppet av hard motstand fra de ansatte og 25 av de øverste lederne. Den påtroppende konsernsjefen Sören Gyll var også imot avtalen, og under et styremøte den 2. desember 1993 i Stockholm gikk Gyllenhammar fra alle sine verv i Volvo-konsernet. Som en konsekvens av dette solgte Gyllenhammar dagen etterpå sine og familiens cirka 10 000 Volvo-aksjer, ifølge Wikipedia.

I en ny dokumentar på svensk tv er ikke Gyllenhammar nådig mot sine nærmeste etterfølgere i Volvo, Sören Gyll og Leif Johansson, skriver Svenska Dagbladet (SvD). 

Smeller hånden i bordet

Dokumentaren i to deler heter «Sveriges mest beundrede mann», men ifølge avisen stryker ikke dokumentaren Gyllenhammar medhårs, noe Gyllenhammar ikke gjør selv heller.

Spesielt ikke med de tidligere Volvo-sjefene Gyll og Johansson.

I SvDs intervju med Gyllenhammar sier journalisten til ham at han bruker sterke ord om Sören Gyll i tv-dokumentaren – «en svikefull jævel»:

– Sa jeg det. Jeg er overrasket over at jeg sa det, men ikke lei meg for det. Han var svikefull og illojal, sier Gyllenhammar til avisen.

Det er først på slutten av avisens intervju at Gyllenhammar hever stemmen, når han blir bedt om å omtale hvordan Volvo ble håndtert etter at han selv gikk av i 1993.

Med åpen hånd smeller han ifølge SvD hånden i bordet fire ganger, før han sier:

– Jeg synes det var en fullstendig skandale å demontere Sveriges og Nordens største industri på mindre enn ti år. Først var det jo Sören Gyll og siden Leif Johansson. Det er en ganske fantastisk prestasjon når man har vært en ganske udugelig næringslivsleder tidligere. Jeg tenker på Leif Johansson. Han er hyggelig svensk bedriftsleder som aldri får kritikk. Men i Electrolux gjorde han en kjempedårlig jobb, og etterpå ble han rekruttert til Volvo.

Johansson ønsker ikke å kommentere uttalelsene til Gyllenhammar, da han har som prinsipp å ikke kommentere hverken etterfølgere eller personer han har overtatt stillingen etter. SvD har forgjeves forsøkt å oppnå kontakt med Sören Gyll for en kommentar.

Motor
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.