Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Til tross for bedring i resultatet, falt Tesco-aksjen med over to prosent fra start på børsen onsdag. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP PHOTO
Til tross for bedring i resultatet, falt Tesco-aksjen med over to prosent fra start på børsen onsdag. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP PHOTO les mer

Handel

Dagligvaregiganten gikk på kjempesmell og må betale milliardbot, men nå peker pilene oppover for første gang på syv år

Oljefondet-yndling Tesco gikk fra suksess til krise. Nå øker salgsinntektene igjen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Tesco hadde i 2016 en omsetning på 55,9 milliarder pund, en økning på 3,7 prosent sammenlignet med fjoråret, skriver Financial Times.

Selskapet økte de årlige salgsinntektene i butikkene i Storbritannia med 0,9 prosent, noe som er første økning siden 2010. Tescos justerte driftsresultat, før av- og nedskrivninger, økte fra 985 millioner pund til 1,28 milliarder pund.

Regnskapsskandale

Grunnen til det svake resultatet må man noen år tilbake for å finne.

Tesco har nemlig hatt noen svært trøblete år, med omsetningsfall, hestekjøttskandale, svakere markedsandeler og milliardtap på en mislykket USA-satsing som noen av overskriftene.

I 2014 ble det avdekket uregelmessigheter i regnskapsføringen, som førte til at det britiske finanstilsynet begynte å etterforske selskapet. Senere har det kommet frem at selskapet blant annet over tid hadde betalt leverandører for sent, for å bedre sin egen finansielle stilling.

Kostnader i forbindelse med skandalen tynger fortsatt selskapet, som i regnskapet har satt av en post på 235 millioner pund etter å ha nådd en avtale med britiske finansmyndigheter.

Dette gjør at resultatet før skatt falt til 145 millioner pund.

Oljefondet tungt inne

For regnskapsåret 2014 rapporterte Tesco et tap på 6,3 milliarder pund – et av de mest negative resultatene av et britisk selskap noensinne, ifølge Financial Times.

Statens pensjonsfond utland, Oljefondet, har i flere år vært den største aksjonæren i Tesco – med en investering verdt 9,9 milliarder kroner ved utgangen av 2016.

Fondet kjøpte seg opp i Tesco i 2012 og 2013, da selskapet allerede , rett før regnskapsskandalen inntraff, og eide på det meste litt over syv prosent av aksjene i Tesco. De siste årene har fondet solgt seg litt ned. Ifølge årsoversikten eide Oljefondet da 5,51 prosent av selskapet.

Tesco foreslår i regnskapet å sette av 85 millioner pund i utbytte.

– I dag er prisene våre lavere, utvalget vårt enklere og vår service og tilgjengelighet har aldri vært bedre, sier konsernsjef Dave Lewis i en uttalelse.

Lewis legger til at selskapets snuoperasjon nå er foran skjema.

– Vi er sikre på at vi kan bygge på denne sterke prestasjonen i det kommende året, sier Lewis, som også varsler at han jobber for å få aksjonærenes godkjennelse til et oppkjøp av grossisten Booker. 

Storbritannia Oljefondet Tesco Handel
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.