Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Styreleder Pär Boman i Handelsbanken mener korrupsjonsanklagene er grunnløse og kan ikke forstå hva som skal ha vært korrupt. Foto: FREDRIK SANDBERG
Styreleder Pär Boman i Handelsbanken mener korrupsjonsanklagene er grunnløse og kan ikke forstå hva som skal ha vært korrupt. Foto: FREDRIK SANDBERG les mer

Jus

Dro på elgejakt og betalte selv - etterforskes for korrupsjon

Styreleder Pär Boman i svenske Handelsbanken undersøkes av riksenheten for å ha mottatt bestikkelser i forbindelse med to elgejakter i 2015. – Ubegrunnet, sier Boman. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Jeg har ingenting å skjule, sier Pär Boman nyhetsbyrået TT, ifølge SVT.

Boman var administrerende direktør og konsernsjef for den svenske storbanken Handelsbanken fra 2006 og 2015. Det er i denne perioden han er mistenkt for å ha tatt imot bestikkelser i forbindelse med en elgjakt sammen med multimilliardær og styreformann Fredrik Lundberg i investeringsselskapet Industrivarden og Sveriges tidligere finansminister Anders Borg. 

Forretningsmannen Fredrik Lundberg står oppført med en formue på 36 milliarder kroner, ifølge Forbes. Foto: TT NEWS AGENCY

Elgjaktene ble organisert av det svenske skogsindustrikonsernet Holmen hvor Lundberg sitter i styret. 

Boman kan ikke forstå hva som skal ha vært korrupt og kaller anklagene grunnløse. 

Antyder at det er en heksejakt

– Jeg har deltatt i to elgjakter. Ved begge anledninger har jeg kontaktet selskapet som har organisert jakten og bedt om å få betale for turen. Jeg har også betalt alt av reise og losji selv, skriver Boman i en offentlig redegjørelse. 

Aktor Alf Johansson i Riksenheten mot korrupsjon har tatt Pär Boman inn til samtaler om jaktturene i slutten av 2015, men vil ikke utdype hva Boman skal ha gjort galt.

– Det er grunn til å tro at ulike jaktturer utvikler seg på forskjellige måter, og i dette tilfellet virker det som at det er mistanke om noe kriminelt. Hva det handler om vil jeg ikke gå nærmere inn på, sier aktor Johansson til den svenske avisen Expressen.

Ifølge Financial Times skal flere ledende svenske forretningsaktører ha antydet at hele korrupsjonsanklagen er en heksejakt. 

– I tråd med loven

Lundberg og Borg ble brakt inn på teppet allerede i januar på grunn av mistanker om bestikkelser, ifølge Financial Times. 

Som styreleder i Industrivarden kontrollerer Lundberg flere andre selskaper, deriblant Handelsbanken, Ericsson og Volvo Group. 

Pär Boman skriver videre i meldingen at han rådførte seg med daværende styreleder i banken før han aksepterte Lundbergs tilbud om å bli med på jakt. 

– Ifølge advokater som jeg har konsultert, har min deltagelse i disse jaktturene vært helt i orden og i tråd med loven, skiver Boman. 

Alf Johansson Anders Borg Fredrik Lundberg Pär Boman Handelsbanken Jus
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.