Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
(Illustrasjonsbilde) Foto: Statoil
(Illustrasjonsbilde) Foto: Statoil les mer

Energi

Opec holder løftet sitt: 99 prosent av kuttmålene er nådd så langt ...

... men ett land stikker kjepper i hjulene for Opec.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Månedsrapporten til Det internasjonale energibyrået (IEA) publisert torsdag viser at Opec-landene oppfyller kuttmålene.

Opec-produksjonen falt 365.000 fat per dag i mars til 31.68 millioner fat per dag, ledet an av nedgang i Nigeria, Libya og Saudi-Arabia.

Hittil har det avtalte produksjonskuttet i Opec vært en stor suksess:

Oljeproduksjonen fra de fleste Opec-landene som er bundet opp av den seks måneder lange avtalte kuttperioden har falt. Dette fører til at hele 99 prosent av kuttmålene så langt er oppfylt. Opec er nå halvveis i kuttperioden.

I mars var den totale Opec-produksjonen 230.000 fat mindre per dag enn den var for ett år siden.

IEA-rapporten sier ikke noe konkret om at Opec vil forlenge kuttavtalen, men det har tidligere kommet signaler om at dette kan være aktuelt.

Sterk USA-produksjon

Men produksjonskuttene fra Opec motvirkes mye av at amerikanske oljeprodusenter produserer mer olje enn ventet:

Månedlige data fra USA viser at produksjonen nådde ni millioner fat per dag i mars, opp fra 8,6 millioner fat per dag i september i fjor. Til sammenligning produserer Norge rundt to millioner fat olje per dag.

IEA forventer nå at USAs oljeproduksjon vil være 680.000 fat per dag høyere per dag ved utgangen av 2017 enn den var ved utgangen av 2016. Dette er en oppgradering fra IEAs tidligere estimater.

Sjefmarkedsstrateg Michael McCarthy i CMC Markets i Sydney sa til Bloomberg før IEA-rapporten ble publisert at USAs oljeproduksjon gir grunn til bekymring:

- Å øke oljeproduksjonen i USA legger helt klart press på oljeprisen, selv om det har vært en nedgang i oljelagrene, sa han.

- Tegnene om at Opec har levert på sine kuttmål og fortsetter å gjøre det, har satt et gulv under oljeprisen, la han til.

Nedjusterer oljeetterspørselen

Den globale oljeetterspørselen er justert ned.

Men ser en etterspørselsvekst på 1.3 millioner fat per dag i 2017, noe som tar den totale globale etterspørselen opp til et gjennomsnitt på 97.9 millioner fat per dag. Dette er en nedgang fra veksten på 1.6 millioner fat i 2016.

I første kvartal 2017 viser etterspørselen at den globale veksten går tilbake til 1.1 millioner fat per dag fra året før, anslagsvis halvparten av vekstraten man så i fjerde kvartal 2016.

Nedgangen i USA, OECD-landene, Asia og Oceania var merkbar.

Ikke-OECD-landenes etterspørsel holdt seg stabil på 1.1 millioner fat per dag i første kvartal, selv om dette skjuler store forskjeller: Mange østasiatiske økonomier tar seg opp, men India og Russland har satt bremsen hardt på, viser IEA-rapporten.

Oljeproduksjon Opec Energibyrået IEA Energi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.