Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Målt i installert kapasitet var solenergi større enn alle andre teknologier i fjor. Foto: Stephen Wandera/AP photo/NTB scanpix
Målt i installert kapasitet var solenergi større enn alle andre teknologier i fjor. Foto: Stephen Wandera/AP photo/NTB scanpix les mer

Energi

– Det er en helt ny verden

Milepæl: Nå er fornybar energi billigst.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Selv uten subsidier er vind- og solenergi nå i stadig flere land den billigste kilden til ny elektrisk kraft, skriver Computerworld. Hovedårsaken er det sterke prisfallet for fornybar-teknologiene.

For hele kloden sett under etter ble solkraft i gjennomsnitt 17 prosent billigere å produsere i fjor, mens energi fra havvindmøller ble 28 prosent billigere, fremgår av den nye rapporten fra FN og Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

I gjennomsnitt var det 23 prosent billigere å installere fornybar energi i verden i fjor enn året før.

– Vel, etter de dramatiske kostnadsreduksjonene de siste årene kan både vind og sol uten subsidier gi den laveste kostnaden for ny elektrisk kraft i stadig flere land, selv i den tredje verden – noen ganger med en faktor på to. Det er en helt ny verden. Selv om investeringene faller, er årlige installasjoner fortsatt opp; i stedet for å måtte subsidiere fornybar energi, vil myndighetene nå kunne bli nødt til å subsidiere naturgassanlegg for å oppnå stabilitet i strømnettet, skriver Michael Liebreich, leder av det rådgivende styret i BNEF, i rapporten.

Kina i front

Målt i installert kapasitet var solenergi i fjor med 75 gigawatt (GW) for første gang større enn noen annen teknologi. På de neste plassene fulgte vind, kull, gass, vannkraft, atomkraft og biomasse.

Totalt sto fornybar energi for 55 prosent av all ny kraftproduksjon i verden i fjor med 138,5 GW, sammenlignet med 127,5 GW i 2015. 

Men målt i kroner og øre falt investeringene i fornybar energi kraftig i fjor på grunn av prisfallet på teknologiene. Nedgangen var ifølge rapporten 23 prosent til 241,6 milliarder dollar (2058 milliarder kroner), det laveste siden 2013.

Av alle land i verden er det Kina som nå er i førersetet når det gjelder innenlandske investeringer i fornybar energi. Totalt investerte Kina 103 milliarder dollar i fjor, opp 17 prosent fra året før og dobbelt så mye som USA.

Kina vil mest sannsynlig også dominere markedet for fornybar energi de neste årene. Mellom 2015 og 2021 er det ventet at Kina vil installere 40 prosent av all vindenergi i verden og 36 prosent av all solenergi, ifølge en rapport fra Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA).

 

Energi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.