Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

9. januar 2007: Steve Jobs viser frem Iphone for første gang. Enkelte prototyper av Iphone 8 tar tilbake elementer av den originale designen. Foto: NTB scanpix / AFP PHOTO/TONY AVELAR
9. januar 2007: Steve Jobs viser frem Iphone for første gang. Enkelte prototyper av Iphone 8 tar tilbake elementer av den originale designen. Foto: NTB scanpix / AFP PHOTO/TONY AVELAR les mer

Teknologi

Slik kan Apples jubileumstelefon bli

I år er det ti år siden den første Iphone ble avduket. Analytikerne venter seg mye av jubileumsutgaven som kan komme i høst.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Finansnettstedet Bloomberg har gått gjennom de mest troverdige lekkasjene relatert til Iphone 8. Det knytter seg ekstra store forventninger til årets Iphone-lansering ettersom det i år er 10-årsjubileum for den smarttelefonen som mer enn noen annen har satt sitt preg på verden.

Bloombergs kilder er analytikere og kilder i Apples verdikjede, det vil si selskapene som lager komponenter til Iphone. 

Ut fra dette slår de fast at Apple planlegger å lansere tre Iphone-modeller i høst. Muligens noe senere enn vanlig, men Apple vil nok etterstrebe å ha telefonene i butikkene før julesalget.

I øyeblikket ser det ut som om Iphone 8 vil komme i to «vanlige» utgaver av ulik størrelse. I tillegg skal det komme en mer eksklusiv jubileumsutgave. 

Iphone 3Gs var den første modellen som kom for salg i Norge, i 2008. Foto: Apple

Design

Det nåværende utseendet til Iphone har vart over tre modeller, Iphone 6, 6s og 7. Ifølge lekkasjer fra Apples leverandører jobbes det nå med å produsere bøyde glass som skal gå helt ut i kantene på telefonen, slik LG og Samsung allerede har gjort med sine G6 og S8-modeller. Å øke skjermstørrelsen uten å gjøre telefonene større er den store designtrenden nå, og Apple skal svare konkurrentene med en skjerm som er like stor som på Iphone 7+ på en telefon som er like stor som Iphone 7.

Premium-utgaven av Iphone 8 skal få OLED-skjerm i stedet for IPS LCD som Apple har brukt hittil. Det gir blant annet bedre fargegjengivelse. De to «vanlige» utgavene skal beholde LCD-skjermen og ha samme størrelse som i dag.

Et interessant poeng når det gjelder OLED-skjermen er at Apple må kjøpe disse skjermene av erkerivalen Samsung. 

Apple har testet ut flere design og laget flere prototyper av Iphone 8. De seneste prototypene består av symmetriske glassdeksler både foran og bak. Glasset er buet i kantene og telefonen har bare en tynn metallkarm. Ulike prototyper viser design som minner både om Iphone 4 og den opprinnelige Iphone fra 2007.

Masseproduksjon av bøyd, herdet glass er imidlertid en utfordring så det er fullt mulig Apple må fortsette å bruke metall på baksiden av telefonen.

Dagens utvalg av Iphone-modeller består av Iphone 7+, Iphone 7 og Iphone SE. Foto: Apple

Fingerskanner og kamera

Apple jobber også med å integrere fingerskanneren i glasset på Iphone 8. Dette er teknisk krevende og muligens vanskelig å løse før lansering. Samsung valgte å integrere Hjem-knappen i skjermen på S8, mens fingerskanneren ble plassert på baksiden av telefonen.

Iphone 8 kan også få doble kamera både foran og bak på telefonen. Det kan enten bety ulik zoom-faktor eller andre fototekniske forbedringer som raskere autofokus, mer kontroll over fokusdybde eller funksjoner for AR.

Ios 11 og ny prosessor

Ny Iphone betyr også ny programvare. Iphone 8 ventes å ha Ios 11 som system. Det skal inneholde et oppdatert grafisk grensesnitt som ventes å bli vist under Apples utviklerkonferanse i juni.

Til slutt tror mange at Iphone 8 vil få en ny generasjon prosessor som er basert på 10 nanometer tykke halvledere, slik Galaxy S8 har. Det er en vesentlig reduksjon fra dagen 16 nm halvledere. Tynnere halvledere gir mer effektive prosessorer som bruker mindre energi og man kan pakke mer ytelse inn på samme fysiske plass. 

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Apple Mobil Bloomberg Forbrukerelektronikk Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer