Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Etter dagens oppgang for Scanship Holding på nær 30 prosent på Oslo Børs, får hobbyinvestor Eigel Ingvar Thom en pen gevinst. Grafikk: DN
Etter dagens oppgang for Scanship Holding på nær 30 prosent på Oslo Børs, får hobbyinvestor Eigel Ingvar Thom en pen gevinst. Grafikk: DN les mer

Børs

På tre timer tjente elektriker 1,8 millioner på denne børsoppgangen

Først tjente elektriker Eigel Ingvar Thom (54) 30 millioner på Røkke-selskap. Onsdag ble papirgevinsten et par millioner ekstra på en annen investering. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Mens skipselektriker Eigel Ingvar Thom lader batteriene hjemme i Åsgårdstrand i Vestfold før han skal ut på cruise på Bahamas, har skipsutstyrsleverandøren Scanship onsdag kommet nærmere en avtale om å bli solgt. 

Det er gode nyheter for Thom. 

Han gikk inn i Scanship Holding i fjor og eier nå i overkant av fem millioner aksjer i selskapet som etter dagens oppgang på nær 30 prosent på Oslo Børs gir hobbyinvestoren fra Vestfold en pen papirgevinst på 1,8 millioner kroner bare på noen få timer. 

– Jojo, jeg har jo vært med på dette før. Det går opp og det går ned. Jeg er ikke så veldig opptatt av det, men det er jo moro når det går den veien, sier Thom til DN, om onsdagens gevinst. 

Elektriker Eigel Ingvar Thom (54) har tjent over 30 millioner kroner på rederiet American Shipping der Kjell Inge Røkke er største aksjonær. Onsdag håvet han inn et par millioner ekstra på en investering i et annet selskap.  Foto: Ida von Hanno Bast

Håper styret har is i magen

Thom, som reiser verden rundt som skipselektriker, har siden han gikk inn i Scanship i februar 2016 tjent til sammen rundt 4,24 millioner kroner på selskapet når man legger til grunn hans kostpris på 0,75 kroner aksjen. 

Selskapet har tidligere innledet en såkalt "strategisk prosess", og meldte onsdag morgen at det har mottatt interesse om å by på hele eller deler av selskapet, både fra finansielle og industrielle aktørene. Dét sendte aksjen i været på Oslo Børs . 

Scanship Holding

Scanship er en skipsutstyrsleverandør som leverer vann- og avfallshåndteringssystemer til shippingbransjen.

Selskapet ble opprettet i april 2014 og nådde sin topp i august 2014 da aksjekursen lå på 3,1 kroner per aksje. Siden da har selskapet falt nær 50 prosent på børsen, men har det siste halve året klatret smått oppover på meldinger om et nærstående oppkjøp av selskapet. 

Dette er de ti største aksjonærene i Scanship Holding. 

 • Teco Group as 40,47 prosent.
 • Badin invest Limited 12,14 prosent.
 • Daler Inn Limited 12,14 prosent.
 • Exproco Limited 12,14 prosent. 
 • Trethom as 4,70 prosent.
 • Merill Lynch, Pierce, Fenner & SM 4,05 prosent.
 • Goldman Sachs International 2,78 prosent.
 • Bergen Kommunale Pensjonskasse 2.31 prosent. 
 • Fondsavanse as 1,81 prosent. 
 • Thom Eigel Ingvar 1,28 prosent. 
Vis mer

Selskapet har mottatt et bindende bud på Scanship as og datterselskapene i USA og Polen fra en ikke-navngitt budgiver på 166–173 millioner kroner, med oppgjør i kontanter, ifølge en børsmelding fra selskapet. 

Scanship er den soleklare vinnerne på børs onsdag, med en kursoppgang på 28 prosent, og det lille selskapet er nå verdt 149 millioner kroner. 

Thom håper imidlertid ikke det blir til noe salg og har god tro på videre kursoppgang. 

– Jeg drømte vel om at de skulle vente litt til, men det er tydeligvis ikke nok tålmodighet til det i styret. Jeg håper de har litt is i magen, sier Thom om det potensielle oppkjøpet. 

– Det må jo bli penger det

Han tror likevel ikke et oppkjøp vil være ulønnsomt.

– Det er veldig stor forventet omsetningsøkning i selskapet. Det er derfor jeg har gått inn der, sier skipselektrikeren. 

Han tror selskapet vil firedoble omsetningen på fire år.

– Jeg har jo fem millioner aksjer, så det må jo bli penger det, sier Thom. 

Til sammen har han rundt 5,2 millioner aksjer i Scanship, hvorav i overkant av fire millioner av dem eies av hans investeringsselskap Trethom as.

Tjent over 30 millioner på rederi

Men skipselektrikeren har tjent enda bedre på et annet selskap opp igjennom årene. 

Thom sitter på 2,27 prosent av aksjene i American Shipping, hvor Kjell Inge Røkke er hovedaksjonær. 

Han anslår at han har tjent godt over 30 millioner kroner på å satse på rederiaksjen etter den krasjet fra sin storhetstid fra 2006 til 2008 og lå skadeskutt frem til april 2013. 

Siden den gang har aksjen steget med 1117 prosent på børs og gitt drømmeavkastning til investorene. 

– Jeg sitter ganske standhaftig i American Shipping. Får de opp produksjonen i Amerika igjen nå, så kommer ratene også. Der sitter jeg veldig rolig, sier Thom. 

I 2015 realiserte han 10 millioner kroner av gevinsten.

«Hardt arbeid»

Thom har drevet som selvstendig næringsdrivende siden 1989, og foretrekker å holde en lav profil som investor. 

– Hva var det som fikk deg til å begynne med aksjehandel? Det er vel ikke typisk for elektrikere?

– Jeg har holdt på med det i mange år. Jeg har bare hatt interessen for det.

Hardt arbeid er ifølge Thom det som har gitt ham startkapital nok til å begynne med aksjehandel. 

– Jeg har vært heldig og hatt et overskudd på drift, jobbet mye og hatt muligheten til å gjøre det her uten at det går ut over familie og unger, sier Thom. 

Har lånt 13 millioner av DNB

Via sitt investeringsselskap Trethom hadde Thom finansinntekter på 19 millioner kroner i 2015, ifølge selskapets årsregnskap. 

Selskapets samlede eiendeler beløper seg til 36,9 millioner kroner. 

Regnskapet viser at Thom har lånt over 13 millioner kroner av DNB med pant i aksjene sine. Thom har en rente på fem prosent på lånet. 

– Det er ingen risiko. Det er jo vurdert det her, sier Thom. 

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Oslo Børs Investeringer Aksjemarkedet Scanship Holding Eigel Ingvar Thom Børs
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer