Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Det John Fredriksen-dominerte tankrederiet Frontline har gått på nok et nederlag i striden om å kjøpe det Oslo-drevne stortankrederiet DHT Holdings. Foto: Elin Høyland
Det John Fredriksen-dominerte tankrederiet Frontline har gått på nok et nederlag i striden om å kjøpe det Oslo-drevne stortankrederiet DHT Holdings. Foto: Elin Høyland les mer

Shipping

Frontline langer ut mot DHT

Det John Fredriksen-dominerte tankrederiet Frontlines søksmål mot DHT, som selskapet har ønsket å kjøpe, ble avvist av en domstol i New York.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Frontlines søksmål for å blokkere DHTs avtale med Singapore-rederiet BW Group ble avvist av en domstol etter en høring i New York onsdag, og offentliggjort torsdag ettermiddag. 

Ifølge rettspapirene avvises Frontlines krav i saken som følge av formelle feil knyttet til rettsprosessen. Selskapet får en smekk for å ha levert rettsdokumenter for sent. I rettspapirene omtales det som «utilgivelig timing».

Fredriksens DHT-jakt

 • I slutten av januar varslet Frontline at det ville kjøpe konkurrenten DHT, og skape verdens suverent største tankrederi.
 • I de kommende månedene fikk Frontline to bud på selskapet avslått. Fredriksen uttalte da til TradeWinds at han var fornøyd med å ha tapt.
 • I slutten av mars ble det kjent at DHT inngikk en avtale der selskapet kjøper det Singapore-baserte rederiet BW Groups stortankflåte i en transaksjon der BW Group kommer inn som største aksjonær med 33,5 prosent, og dermed kan blokkere Frontlines oppkjøpsforsøk.
 • I midten av april ble det kjent at Frontline gikk rettens vei i USA for å stoppe transaksjonen, men at dette ble avvist av høyesterett i New York. I rettspapirene ble det også kjent at DHT-styret hadde avvist et tredje bud.
 • Frontline ga 25. april formelt et identisk fjerde bud på DHT, som ble avvist.
 • Rettstvisten mellom de to selskapene fortsatte på Marshalløyene der DHT er juridisk hjemmehørende. Også denne saken ble nylig avvist.
 • I begynnelsen av mai anklaget DHT Fredriksen og Frontline for å drive skittent spill – en kritikk Frontline-sjefen avviste blankt. Frontline svarte med krass kritikk av selskapets ledelse. De har på dette tidspunkt utvekslet fornærmelser i offentligheten over flere uker og måneder.
 • På sin 73-årsdag sa Fredriksen til TradeWinds at han ikke bryr seg om DHT-kampen og at han kan «drive tankvirksomhet i søvne».
 • I en SEC-filing i juni meldte Frontline at det ikke lenger ønsker sammenslåing med DHT.
Vis mer

I tillegg til dette legges det til grunn at Frontline «ikke har klart å etablere på dette tidspunkt» at DHTs transaksjon med BW Group brøt gjeldende lover. 

Frontline

 • Børsnotert tankrederi kontrollert av John Fredriksen-systemet.
 • Notert i New York siden 2001.
Vis mer

Det er mulig for partene å klage på avgjørelsen innen 30 dager.

Frontline-ledelsen har ikke besvart DNs henvendelser torsdag. 

DHT Holdings

 • Amerikansk tankrederi som drives fra Oslo.
 • Børsnotert i 2005 i New York. Aksjonærlisten domineres av amerikanske fond.
 • Ledes av Svein Moxnes Harfjeld og Trygve Preben Munthe, som per mars i 2017 eier henholdsvis 922.585 og 1.013.250 aksjer, som utgjør 1,0 og 1,1 prosent av selskapet.
Vis mer

Tidligere denne uken meldte DNs søsteravis TradeWinds at Frontline går til søksmål mot BW og DHT for å stoppe transaksjonen og tvinge eierne til forhandlingsbordet. Dette søksmålet ble onsdag ettermiddag avvist av en domstol i New York, og den første båten i transaksjonen er allerede levert til DHT. 

Frontline-kritikk

Rettspapirer fra New York viser at Frontline i sin stevning kommer med knallhard kritikk av DHTs styre, som selskapet mener ikke har oppfylt sine forpliktelser overfor aksjonærene i DHT ved å avvise budet fra Frontline. 

Frontlines advokater skriver blant annet at styret i selskapet har «nektet å forhandle med Frontline» og har satt opp forsvarsmekanismer for å «hindre Frontline i å ta budet sitt til aksjonærene». Frontline kaller disse forsvarsmekanismene ifølge rettsdokumentene for en «giftpille». 

Frontline reagerer også på at BW Group kommer inn som aksjonær mens Frontline blir vannet ut, altså at deres eierandel blir mindre, og at budet ikke er i aksjonærenes beste interesse. Frontline mener ifølge rettsdokumentene at DHT-styrets «eneste plikt er å gi aksjonærene muligheten til å stemme over (...) Frontlines foreslåtte tilbud». 

Frontline skriver videre ifølge rettspapirene at DHT-styret ikke «kan rettferdiggjøre deres urettmessige unnlatelse av å engasjere seg med Frontline. 'Giftpillen' har intet legitimt formål, og brukes av styret for å urettmessig berøve aksjonærene muligheten til å bestemme selv (...), samtidig som det tillater styret å befeste sin posisjon og beholde sine lukrative posisjoner innad i selskapet.»

DHT avviser alle anklager

Informasjon fra selskapet viser at styremedlemmene har fått honorarer, tildeling av aksjer og godtgjørelser på over fem millioner kroner hver over en treårsperiode.

Det har ikke lyktes DN å få en kommentar fra styreleder Erik A. Lind (61) på anklagene fra Frontline. 

I en uttalelse torsdag sier DHT at realiteten er «svært annerledes» enn den Frontline fremstiller, og avviser alle anklager fra Frontline. Selskapet avviser også at det er en forsvarsmekanisme for å hindre Frontline i å ta over DHT og avviser også at selskapet har gitt uttrykk for å være til salgs eller i spill. Selskapet sier følgende om Frontlines anklager i uttalelsen: «Det er feil alt sammen».

Kan bli problematisk

Fredriksen og Frontlines sak en prinsipielt knyttet til hvordan styret og ledelsen har opptrådt i prosessen, mener Pareto-analytiker Eirik Haavaldsen, som har fulgt denne rettsprosessen tett.

– Jeg syns Frontline og Fredriksen her tar opp en prinsipielt veldig viktig sak rundt styrets ansvarsområde. Ledelsen i DHT har vært veldig klare på at de er imot budet fra Frontline, og har således handlet på vegne av aksjonærene. Det er jo problematisk, og styret har der et ansvar, sier Haavaldsen til DN om saken.

MARINE HARVEST ASA

Omsetning Vis alle regnskapstall

Les mer

Kilde: Proff.no

Frontline DHT Holdings John Fredriksen Marine Harvest Shipping
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.