Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Kina forlanger at den kinesiske milliardæren Guo Wengui blir utlevert fra USA.
Kina forlanger at den kinesiske milliardæren Guo Wengui blir utlevert fra USA. les mer

Utenriks

Ny kinesisk hodepine for Trump

Den kinesiske milliardæren Guo Wengui er på rømmen i USA. Kina forlanger at han blir utlevert. Guo skal sitte på bevis på omfattende korrupsjon i den kinesiske sikkerhets- og etterretningstjenesten.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

50-åringen Guo Wengui og familien kontrollerer Beijing Zenith Holdings – et konglomerat som blant annet fikk store kontrakter i forbindelse med sommer-OL i Beijing i 2008.

Guo Wengui var blant Kinas 100 rikeste på toppen med en milliardformue. Han og familien skal kontrollere verdier på 120 milliarder yuan (150 milliarder kroner), ifølge South China Morning Post.

For to år siden forsvant han.

Politisk heksejakt

Han har dukket opp i USA, hvor han benytter navnet Mikes Kwok. Han forlot Kina etter at det anerkjente uavhengige næringslivstidsskriftet Caixin dokumenterte tette bånd mellom Guo, politikere og næringslivstopper. Han skal ha benyttet mafialignende metoder.

Avsløringene førte til en etterforskning fra kinesiske myndigheter. De siste månedene er en rekke personer rundt Guos omgangskrets i Kina blitt arrestert for korrupsjon og bestikkelser. Guo har karakterisert dette som en politisk heksejakt.

Denne uken har Kina bedt Interpol om å etterlyse Guo internasjonalt med «kode rød». Denne koden betyr at alle medlemsland i Interpol må anholde Guo.

Han er aktiv på sosiale medier og legger daglig ut bilder og treningsvideoer fra luksusboligen han eier i USA. Han har sagt i flere intervjuer han vil kjempe mot ethvert forsøk på å bli utlevert til Kina.

«Dette er basert på fabrikasjoner og løgner. Det er som et selvmordsforsøk av virkelige korrupte tjenestemenn som frykter at jeg vil avsløre kriminelle handlinger», skriver han på Twitter.

Han skal ha frasagt seg sitt kinesiske statsborgerskap, men skal ha amerikansk og europeisk statsborgerskap.

– Jeg har ikke benyttet kinesiske identifikasjonspapirer på 28 år.

Medlem av eksklusiv Trump-klubb

Han er ikke vanskelig å finne hvis amerikansk politi bestemmer seg for å følge Interpol-etterlysningen. Han eier en luksusleilighet på Manhattan.

Han har også betalt 200.000 dollar for å bli medlem i hva som er blitt verdens mest eksklusive sosiale klubb: Mar-a-Lago i Florida.

Dette er president Donald J. Trumps private klubb. For to uker siden var Kinas president på besøk og hadde offisielle møter med Trump.

Guo har publisert bilder av seg selv sammen med ledelsen ved klubben. Han har vært til stede når den amerikanske presidenten har vært under sine mange besøk siden han ble innsatt i januar. Xi skal ha bedt Trump om å utlevere Guo, ifølge kinesiske medier. Det eksisterer ikke en utleveringsavtale mellom de to landene.

Trump ønsker å etablere et godt forhold til Kina og er avhengig av kinesisk samarbeid for å legge press på Nord-Korea.

– Guo vil helt sikkert bli et forstyrrende element ved Mar-a-Lago. Kina ser på Guo som en kriminell og ønsker han sendes tilbake, til tross for at det ikke foreligger en formell siktelse, sier tidligere senioranalytiker for Kina hos etterretningsorganisasjonen CIA, Christopher K. Johnson, til New York Times.

Kinesiske terrortaktikker

Guo skal ha hatt svært godt nettverk helt til topps i det kinesiske kommunistpartiet. I vinter ble Xiao Jianhua, som har forvaltet penger for rike kinesiske familier fra Hong Kong, sendt tilbake til Kina. De to skal ha hatt et nært vennskap, ifølge South China Morning Post.

I et intervju med Financial Times tidligere i år karakteriserte han arrestasjonen av Xiao som «et slag» og sa også at han forventet at lederen for det kinesiske forsikringstilsynet ville bli arrestert. Dette ble bekreftet nylig av Central Commission for Discipline Inspection.

– Makten som de korrupte har i Kina er altfor stor. De gjør hva de vil, arresterer hvem de vil uten å bry seg om formaliteter, sa han til Financial Times.

I et lengre intervju med Voice of America på onsdag sa han at kinesiske myndigheter benytter «terrortaktikker» mot ham og familien. Han truer med å offentliggjøre bevis om korrupsjon i etterretnings- og sikkerhetstjenesten i kommunistpartiet.

– De gjør dette i håp om å kunne skjule bevis jeg sitter på som viser korrupsjon helt i toppen i Kina. Hvis de ikke hadde vært så korrupte hadde de vært så redde for meg, sier han i intervjuet.

Asia i dag USA Kina Guo Wengui Zenith Holdings Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.