Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Etter en eksplosjonsartet brann og flere etterbranner sto bare skjelettet igjen av fryselageret i Vestby. Nå er Asko i gang med planene for å gjenreise lageret med en nøkkelfunksjon for matleveranser over hele Østlandet. Foto: Erik Johansen, NTB
Etter en eksplosjonsartet brann og flere etterbranner sto bare skjelettet igjen av fryselageret i Vestby. Nå er Asko i gang med planene for å gjenreise lageret med en nøkkelfunksjon for matleveranser over hele Østlandet. Foto: Erik Johansen, NTB les mer

Handel

Truck forårsaket skader for 200 millioner

Brannen i en truck på Norges største varelager ble en kostbar affære. Nå skal lageret gjenreises i ekspressfart.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Grossisten Askos fryselager i Vestby koster rundt 100 millioner kroner å gjenreise. I tillegg kommer et tapt varelager på 100 millioner kroner som sto klart til å bli kjørt ut til butikker like før påske.

Asko er grossisten til landets største dagligvareaktør NorgesGruppen og leverer varer til kjeder som Kiwi, Meny, Spar og Joker.

– Årsaken til brannen var en truck som tok fyr, og det utviklet seg en eksplosjonsartet brann og flere etterbranner, sier Torbjørn Johannson som er styreleder i Asko.

Trucken lot seg ikke fjerne fra lageret, og dermed utartet det seg til en storbrann.

Situasjonen tatt i betraktning er Johannson glad det ikke gikk verre med lageret til Asko Øst. Fryselageret er en del av et større lager som også var svært utsatt i brannforløpet.

– Til slutt klarte vi å få slukket det. Med annen vindretning ville kjølelageret gått også. Det ville fått større konsekvenser sier Johannson.

Norges største

Lageret som ligger godt synlig ved E6 er 185 langt og 100 meter bredt og omtales som Norges største.

Asko

  • Norgesgruppens grossistselskap innen dagligvarer.
  • Leverer varer til Norgesgruppens kjeder som Kiwi, Meny og Joker, til Bunnpris og til storhusholdninger.
  • Har røtter tilbake til kolonialgrossisten Joh. Johannson som ble startet i Oslo i 1866.
  • På 1960-1970-tallet kjøpte selskapet opp lokale grossister og ble landsomfattende under navnet Asko (As Kolonialgrossistene).
  • Norgesgruppen er landets største dagligvareselskap med en markedsandel på 43 prosent av markedet. Johannson-familien er største eier med vel 74 prosent av aksjene.
Vis mer

Brannen har tvunget frem kriseløsninger for å opprettholde matvareleveransene til NorgesGruppens butikker i Follo og Østfold. Også leveransene til storhusholdninger servicehandel (kiosker/bensinstasjoner) i hele Østlandsområdet ble rammet.

Lageret lar seg ikke erstatte helt uten videre, så for Asko har det vært en stor kabal som skal gå opp.

– Inngående og utgående varestrømmer må håndteres på en annen måte. Det er krevende, men vi får det til. Utfordringen nå er å komme i mål til alle de røde dagene i mai og håndtere den store grillsesongen, sier Asko-styrelederen og roser de ansatte for stå på-viljen i den ekstraordinære situasjonen.

Planleggingen i gang

Allerede dagen etter brannen startet planleggingen av gjenoppbyggingen som er ventet å ta åtte måneder.

Brannen er under rutinemessig etterforskning.

Det er ingenting som tyder på at dagligvarekonsernet med Johannson-familien som de dominerende eierne vil bli påført store ekstrakostnader. Lageret var nemlig fullforsikret, får DN opplyst.

– Det viktigste er at ingen ble skadet, sier Johannson.

Norgesgruppen Kiwi Spar E6 Meny Handel
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.