Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Handelsminister Wilbur Ross vil bruke en lov fra 1962 for å hindre import av stål.  Foto: ERIC THAYER/Reuters/NTB Scanpix
Handelsminister Wilbur Ross vil bruke en lov fra 1962 for å hindre import av stål.  Foto: ERIC THAYER/Reuters/NTB Scanpix les mer

Utenriks

Trump vil bruke «krigslov» for å stoppe stålimport

President Donald Trump fikk mange stemmer på løftet om å få tilbake amerikanske ståljobber. Nå vurderer handelsminister Wilbur Ross å ta i bruk en «krigslov» for å stoppe import.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Trump har gjort kampen om amerikanske ståljobber til et av sine mest prioriterte områder. Nå har han gitt handelsminister Wilbur Ross klarsignal til å undersøke hvorvidt det er mulig å stoppe import av stål fra utlandet med begrunnelse i nasjonal sikkerhet, skriver Vox Media.

«Nasjonal sikkerhet»

Tidligere denne uken sa Trump i sin «Buy American/Hire American"-tale at han vil få alle statlige entreprenører til å bruke amerikansk stål i offentlige infrastrukturprosjekter. 

Torsdag sa handelsminister Wilbur Ross at han vil vurdere om de kan ta i bruk en lov fra 1962, som sier at Handelsdepartementet kan implementere handelssanksjoner dersom det er nødvendig for å sikre USAs nasjonale sikkerhet. 

– Det vil være tilfelle dersom vi har en rask oppbygging av det militære, sa Ross på torsdagens pressebriefing i Det hvite hus, ifølge Vox media.

«Latterlig»

Det er Kina som får hovedskylden for tapet av amerikanske ståljobber, gjennom salg av stål med subsidierte priser til andre land. Trump har gjentatte ganger angrepet Kina for å dumpe prisene på stål og har truet med importstopp. 

Men økonomiprofessor Michael Moore ved George Washington University har ingen tro på at importstopp av stål vil bringe amerikansk stålindustri tilbake til gamle høyder. 

– Tanken på at en 55 år gammel arbeider skal få tilbake jobben sin fordi man setter opp importsatsene på stål, er latterlig. Høyere importsatser endrer ikke de lange trendene, sier han til Vox Media. 

Nok med en arbeider

Høyere importsatser på stål, vil gjøre stål dyrere også for all annen industri som bruker stål i sin produksjon, som for eksempel bilindustrien. 

Moore peker på at det er ikke billig stål som er hovedårsaken til tapte arbeidsplasser, men lav etterspørsel etter stål og automatiseringen av tidligere manuelle arbeidsplasser. 

Moore jobbet selv i stålindustrien i Texas på 70-tallet. 

– Den gangen tok det de ti arbeidere for å produsere ett tonn stål. Nå holder det med en arbeider, sier han.

Wilbur Ross USA Kina Texas Michael Moore Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.