Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Chinese President Xi Jinping poses with French Prime Minister Bernard Cazeneuve (not pictured) prior to a meeting at the Great Hall of the People in Beijing on February 22, 2017. Cazeneuve is on a three-day visit to China until February 23. / AFP PHOTO / POOL / FRED DUFOUR Foto: FRED DUFOUR
Chinese President Xi Jinping poses with French Prime Minister Bernard Cazeneuve (not pictured) prior to a meeting at the Great Hall of the People in Beijing on February 22, 2017. Cazeneuve is on a three-day visit to China until February 23. / AFP PHOTO / POOL / FRED DUFOUR Foto: FRED DUFOUR les mer

Utenriks

Jakter fluer, tigrer og krokodiller i finansmarkedene

Kinas president Xi Jinping samler makten før viktige møter i høst som vil sette kursen for Kina frem til 2032. Nå går han etter eliten, noen av Kinas rikeste familier og mektige tjenestemenn.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det er to år siden det kinesiske aksjemarkedet kokte. Enkelte dager ble det åpnet over en million nye verdipapirkontoer for aksjehandel. 

Ukjente selskaper ble mangedoblet i verdi og gründere av selskaper satt med milliardverdier. Plutselig kollapset alt.

– Mer underholdning kommer

Kinesiske myndigheter måtte trå støttende til – sammen med noen av landets største finansinstitusjoner og storselskaper. Målet var å stabilisere situasjonen og sørge for at småinvestorer kunne selge seg ut fra aksjemarkedet uten å gå på for store tap.

Xi forsøker å rydde opp i finanssektoren, hvor enkeltpersoner har klart å opparbeide seg en enorm makt, innflytelse og rikdom. Xiang Junbo, som ledet det kinesiske forsikringstilsynet, ble anholdt i mars og mistenktes for korrupsjon. Han er foreløpig ikke siktet.

«Dette er bare begynnelsen. Mer underholdning kommer», skriver People’s Daily.

Xiang har stått bak reformer i forsikringsindustrien. Nye selskaper har fått en dominerende rolle i Kina og har investert store beløp i utlandet. Arrestasjonen av Xiang sender et signal til alle i Kina.

President Xi har lovet å gå etter «tigrer» og «fluer» for å fjerne korrupsjon – fra mektige personer til daglig korrupsjon.

– Nå har myndighetenes jakt ført til at de har sikret seg en tiger. Dette kan føre til at det vil bli slått hardere ned på forsikringsindustrien, sier analytiker Zhou Min hos finansinstitusjonen Sanford C. Bernstein & Co. i Hong Kong til Bloomberg News.

Markedskrokodiller og oligarker

Statsminister Li Keqiang og president Xi har holdt flere taler de siste månedene hvor de har advart «markedskrokodiller» – investorer og innflytelsesrike næringslivstopper – om at de ikke må føle seg trygge.

– Vi skal straffe de som har hatt ansvar for å sikre og stabilisere finanssektoren og som har brutt denne tilliten. Noen har samarbeidet med markedskrokodillene, sa Li nylig.

Kampen mot korrupsjon blir av mange sett på som et forsøk fra president Xi om å konsolidere makten før den 19. partikongressen åpner i høst. Denne vil legge planer for Kina frem til 2032 og utpeke en ny ledelse fra 2022, men også identifisere kandidater for de neste 25 årene.

– Som Russlands president Vladimir Putin konsoliderer Xi sin egen maktbase. For å lykkes med det må han fjerne noen oligarker, sier politisk kommentator Zhang Lifan til South China Morning Post.

En høyborg for fall

En rekke «princelinger», slektninger av kommunistledelsen og tidligere partitopper, er under etterforskning. Zeng Wei, som er sønn av en tidligere visepresident, sikret seg store verdier i forbindelse med privatisering av energiselskaper for ti år siden.

Han fikk hjelp med finansiering av milliardæren Xiao Jianhua. Begge har hatt tilhold i Hong Kong, men skal ha blitt sendt tilbake til Kina i år.

– Finanssektoren har vært en høyborg for kinesiske interessegrupper. Det er åpenbart at myndighetene har plassert finansmarkedene og regulatorer på agendaen, sier forsker Zhuang Deshui ved Clean Government Centre ved Peking University til South China Morning Post.

Asia i dag Kina Xi Jinping Zhou Min Li Keqiang Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.