Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Boliger, Longyearbyen på Svalbard. Foto: Mona Pedersen
Boliger, Longyearbyen på Svalbard. Foto: Mona Pedersen les mer

Utenriks

Kraftig russisk reaksjon på NATO-møte på Svalbard

Russiske myndigheter kaller det kommende NATO-møtet på Svalbard for en provokasjon og mener møtet strider mot Svalbardtraktaten.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

I mai skal Natos parlamentarikerforsamling (Nato PA) møtes i Longyearbyen på Svalbard. Parlamentarikerforsamlingen er en internasjonal organisasjon for parlamentarikere fra Natos medlemsland, og fungerer som et viktig bindeledd for Nato og de folkevalgte.

At møtet er lagt til Svalbard og at den sikkerhetspolitiske situasjonen er ett av temaene, faller det russiske utenriksdepartementet tungt for brystet. I en uttalelse bruker Moskva uvanlig sterke ord, ifølge Independent Barents Observer.

I uttalelsen heter det blant annet at NATO-møtet er en provokasjon og fullstendig unødvendig.

«Vi mener bestemt at det ikke er noen problemer i den arktiske regionen som krever tilstedeværelse fra Nato for å løses, heller ikke militært. Å holde dette møtet på Spitsbergen går mot ånden i Svalbardtraktaten fra 1920. Vi ser på dette som en provoserende handling», heter det blant annet i uttalelsen, som også slår fast at dette er med på å eskalere spenningsnivået mellom Russland og de nordeuropeiske landene.

Svalbardtraktaten regulerer all militær aktivitet på øygruppen. I den norske versjonen av traktaten heter det at man «ikke (kan) utnytte området i krigsøyemed». Russland mener at et NATO-møte – selv om det finner sted uten fagmilitære til stede – kommer i konflikt med dette.

Natos parlamentarikerforsamling besøkte Svalbard også i 2004, men da var den politiske situasjonen helt annerledes.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Mest sett på DNtv nå

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du debatterer under fullt navn. Innlegg skrevet med anonyme brukernavn og kallenavn vil bli slettet. Av sikkerhetsmessige årsaker sletter vi også poster med linker. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør