Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Kjell Inge Røkke under åpningen av Skulpturparken i Akerkvartalet, hovedkontoret til Aker på Fornebu.  Foto: Åserud, Lise/NTB Scanpix
Kjell Inge Røkke under åpningen av Skulpturparken i Akerkvartalet, hovedkontoret til Aker på Fornebu.  Foto: Åserud, Lise/NTB Scanpix les mer

Finans

Røkke «håper og tror» på transaksjoner i Aker-systemet

Spekulasjonene har stormet rundt flere av Røkkes selskaper så langt i 2017. I sitt årlige aksjonærbrev sier milliardæren at han «både håper og tror at det i løpet av 2017 vil skje endringer i eierstrukturen i et eller flere av delvis Aker-eide leverandørselskaper.».

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det årlige aksjonærbrevet fra Kjell Inge Røkke og Aker ble sendt ut fredag. 

Her kan du lese brevet i sin helhet.

I brevet omtaler han en rekke temaer knyttet til selskapene i Aker-systemet. Blant de mest interessante poengene er at Røkke tror og håper på transaksjoner i flere av selskapene. 

«Akers leverandørbedrifter er attraktive. Det er for tidlig å konkludere hva som er riktig for selskapene, aksjonærene og ansatte. Vi er åpne for å bygge større og sterkere selskaper sammen med andre, eller selge oss delvis eller helt ut. Aker kan gjerne være en mindre aksjonær i noe større som er industrielt riktig. Å skape sterkere industrielle enheter til beste for bedriftene og deres kunder, er en del av Akers arv og fremtid. Det er gjennom transaksjoner Aker har skapt de største aksjonærverdiene. Derfor både håper og tror jeg at det i løpet av 2017 vil skje endringer i eierstrukturen i et eller flere av delvis Aker-eide leverandørselskaper.», skriver Røkke i aksjonærbrevet. 

Selskapet det har stormet mest rundt er Aker Solutions. 

Oppkjøpsspekulasjoner

Spekulasjonene begynte allerede før nyttår da Aker-sjef Øyvind Eriksens uttalelser i et intervju med DN i romjulen som bidro til å sparke i gang interessen for Aker Solutions.

Utpå nyåret skrev Bloomberg at Goldman Sachs var engasjert i forbindelse med en mulig Aker Solutions-transaksjon.

Aker

 • Aker er et investeringsselskap som eier selskaper innen blant annet olje, oljeservice og shipping.
 • Aker er største eier i de børsnoterte selskapene Aker BP, Ocean Yield, Aker Solutions, Akastor og Kværner.
 • Aker prises til over cirka 32 milliarder kroner på Oslo Børs.
 • Kjell Inge Røkke kontrollerer 68 prosent av Aker.
Vis mer

I mars verserte det rykter om at Halliburton er i samtaler om kjøpe hele eller deler av selskapet og at en transaksjon er like om hjørnet. Det var Finansavisen som meldte om dette den gang, mens DN like etter kunne melde at ingen har fått noe mandat til å selge eller gjøre en transaksjon knyttet til Aker Solutions. De siste ukene har Aker Solutions-aksjem, som skjøt fart på oppkjøpsryktene, falt tilbake. 

Aker Solutions

 • Oljeserviceselskap notert på Oslo Børs.
 • Største eier er Aker Kværner Holding med 40 prosent eierandel. Aker eier 70 prosent, og Nærings- og fiskeridepartementet eier 30 prosent av Aker Kværner Holding.
 • Markedsverdi på cirka 14 milliarder kroner.
Vis mer

De siste årene har det vært flere oppkjøp og fusjoner innen oljeservice globalt: Schlumberger kjøpte Cameron, Technip og FMC fant sammen og det samme gjorde GE Oil & Gas og Baker Hughes.

Analytikere har trukket frem flere sannsynlige transaksjonspartnerne for Aker Solutions: GE Oil & Gas, Halliburton, ABB og Saipem, blant annet.

Hyller Fredriksen-samarbeid

Den siste Aker-avtalen kom da selskapet investerte omtrent 600 millioner for å redde det kriserammede rederiet Farstad Shipping, som fremover vil hete Solstad Farstad etter at det vil slå sammen Solstad Offshore, Farstad og Deep Sea Supply. Den foreslåtte sammenslåingen vil ifølge selskapet skape verdens fjerde største offshore supplyskip-selskap med 154 fartøy i flåten.

Røkke beskriver situasjonen i det tøffe offshoremarkedet som «trist».

«Det er trist å se hvor mye penger som er tapt i bransjen for offshore servicefartøy (OSV). I ettertid er det lett å se at tradisjonsrike rederfamilier overinvesterte. Vi i Aker har spurt oss selv om det var hodeløse investeringsbeslutninger og/eller kundekrav som gjorde nybygg påkrevd for å kunne by på kontrakter?», skriver han i brevet.

Med på laget for å redde Farstad og Solstad fikk han den norske shippingmilliardæren John Fredriksen, i de to norske industrigigantenes første samarbeid noensinne. I aksjonærbrevet er Røkke full av lovord om sin nye forretningspartner.

«I Aker ser vi frem til å samarbeide med John Fredriksen og hans system i restruktureringen av et selskap som i dag omfatter 154 skip fra Solstad, Rem, Farstad og Deep Sea Supply. Med den kunnskapen og erfaringen kunne vi ikke fått en bedre partner enn John. Men 'warning given': Dette er en investering for de risikovillige.»

Aker BP

 • Aker BP er et resultat av fusjonen mellom oljeselskapet Det norske og britiske BPs norske virksomhet i 2016.
 • Røttene til selskapet går tilbake til Aker Exploration, som fusjonerte med den norske virksomheten til DNO og ble til Det norske. Det norske kjøpte Marathon Oils norske virksomhet i 2014.
 • Aker BP er operatør på Alvheim, Ivar Aasen, Skarv, Valhall, Hod, Ula og Tambar, og partner i gigantfeltet Johan Sverdrup.
 • Største eiere er Aker (40 prosent) og BP (30 prosent).
 • Markedsverdi er rundt 58 milliarder kroner.
Vis mer
Finans
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.