Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Analytiker Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.  Foto: THOMAS T. KLEIVEN
Analytiker Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.  Foto: THOMAS T. KLEIVEN les mer

Makroøkonomi

– Lysere utsikter for tradisjonell industri

Konjunkturbarometer viser positive tall for første gang siden 2014.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Konjunkturbarometeret for industrien i første kvartal viser nå spor av optimisme. 

Den sammensatte konjunkturindikatoren viser en oppgang til 1,1 prosent i første kvartal, opp fra -0,2 prosent i fjerde kvartal i fjor.

Investeringsplaner oppjusteres

– Dette er den første positive noteringen siden tredje kvartal 2014, men fremdeles et stykke under det historiske snittet på 3,0, skriver analytiker Marius Gonsholt Hov i en kommentar fra Handelsbanken Capital Markets.

Industrilederne rapporterer om at vedtatte investeringsplaner oppjusteres noe. Mens det ventes et videre fall i sysselsettingen. 

Samtidig er produsentene av innsatsvarer og konsumvarer optimistiske i sin bedømmelse av utsiktene for det kommende kvartalet, mens produsenter av investeringsvarer, herunder oljeleverandører, har et tilnærmet uforandret syn.

– Fortsetter å gi en negativ bedømmelse

– Oppsummert er det nå noe lysere utsikter for den tradisjonelle delen av norsk industri, slik som for trelast- og trevareindustri, papir og papirvare, og kjemiske råvarer, skriver Gonsholt Hov.

Men oljeleverandørene, som maskinindustri, bygging av skip og plattformer, samt maskinreparasjon-og installasjon fortsetter å gi en negativ bedømmelse.

– I alt ligger det an til at industriproduksjonen totalt sett flater ut eller stiger så vidt; dette etter betydelige fall gjennom 2015–2016, skriver Gonsholt Hov.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Marius Gonsholt Hov Handelsbanken Capital Markets Konjunkturbarometer Makroøkonomi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.