Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Analytiker Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.  Foto: THOMAS T. KLEIVEN
Analytiker Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.  Foto: THOMAS T. KLEIVEN les mer

Makroøkonomi

– Lysere utsikter for tradisjonell industri

Konjunkturbarometer viser positive tall for første gang siden 2014.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Konjunkturbarometeret for industrien i første kvartal viser nå spor av optimisme. 

Den sammensatte konjunkturindikatoren viser en oppgang til 1,1 prosent i første kvartal, opp fra -0,2 prosent i fjerde kvartal i fjor.

Investeringsplaner oppjusteres

– Dette er den første positive noteringen siden tredje kvartal 2014, men fremdeles et stykke under det historiske snittet på 3,0, skriver analytiker Marius Gonsholt Hov i en kommentar fra Handelsbanken Capital Markets.

Industrilederne rapporterer om at vedtatte investeringsplaner oppjusteres noe. Mens det ventes et videre fall i sysselsettingen. 

Samtidig er produsentene av innsatsvarer og konsumvarer optimistiske i sin bedømmelse av utsiktene for det kommende kvartalet, mens produsenter av investeringsvarer, herunder oljeleverandører, har et tilnærmet uforandret syn.

– Fortsetter å gi en negativ bedømmelse

– Oppsummert er det nå noe lysere utsikter for den tradisjonelle delen av norsk industri, slik som for trelast- og trevareindustri, papir og papirvare, og kjemiske råvarer, skriver Gonsholt Hov.

Men oljeleverandørene, som maskinindustri, bygging av skip og plattformer, samt maskinreparasjon-og installasjon fortsetter å gi en negativ bedømmelse.

– I alt ligger det an til at industriproduksjonen totalt sett flater ut eller stiger så vidt; dette etter betydelige fall gjennom 2015–2016, skriver Gonsholt Hov.

Marius Gonsholt Hov Handelsbanken Capital Markets Konjunkturbarometer Makroøkonomi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.