Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Statsminister Erna Solberg på vei inn i Stormen bibliotek i Bodø for å legge frem regjeringens nordområdestrategi.  Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
Statsminister Erna Solberg på vei inn i Stormen bibliotek i Bodø for å legge frem regjeringens nordområdestrategi.  Foto: Tore Meek / NTB Scanpix les mer

Politikk

Solberg: Nord-Norge viktig for veksten i hele landet

Det økonomiske tyngdepunktet i Norge flytter seg nordover, mener regjeringen, som har utarbeidet en ny strategi for nordområdene. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Statsminister Erna Solberg (H) hadde tok fredag med seg tre andre statsråder til Bodø for å lansere strategien. Den lister opp grep som alt er satt i gang og peker ut hva regjeringen har tenkt å satse på videre.

Solberg la vekt på at veksten i Nord-Norge allerede er sterkere enn i resten av landet, og at fortsatt vekst her blir viktig for hele landet.

– Sjømat, petroleum, skipsfart og reiseliv er næringer i vekst. Regjeringen presenterer nå en strategi for hvordan vi kan sikre ytterligere vekst. Det er de som bor i nord som vet best hvordan dette potensialet utløses. Nordområdepolitikken utvikles derfor i samarbeid med næringsliv, institusjoner og folkevalgte i nord, sier statsminister Solberg.

-Helhetlig tilnærming

Også utenriksminister Børge Brende (H), kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) og EU-minister Frank Bakke-Jensen (H) hadde reist nordover til lanseringen.

– Det understreker at vi har en helhetlig tilnærming, sier Solberg.

Finnmarkingen Bakke-Jensen tok i sitt innlegg opp den manglende kvaliteten på skoler i Nord-Norge. Elever i Båtsfjord må få den samme skolegangen som elever i Bærum, lovet statsråden, som tidligere har vært ordfører i nettopp Båtsfjord.

Et av tiltakene det vises til er delvis ettergivelse av studielån for lærere, som tar femårig utdannelse fra høsten av, som kunnskapsdepartementet gjorde kjent i mars.

Senterplaner

Blant de andre tiltakene som trekkes frem i strategien er:

* Fortsette planleggingen av miljø- og oljevernsenter i Lofoten/Vesterålen, som ble lovet i Sundvolden-erklæringen i 2013.

* Vurdere å opprette et kompetansesenter for hav og arktiske spørsmål i Tromsø, som også ble varslet i regjeringens havstrategi.

* 24. konsesjonsrunde for blokker i Norskehavet og Barentshavet, som ble utlyst i mars.

* Løftene om 40 milliarder til Nord-Norge i Nasjonal Transportplan.

Regjeringen Nord-Norge Jan Tore Sanner Børge Brende Erna Solberg Politikk
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.