Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
I 2015 ble Volkswagen tatt for å ha jukset med dieselutslippene. Foto: Volkswagen
I 2015 ble Volkswagen tatt for å ha jukset med dieselutslippene. Foto: Volkswagen les mer

Motor

Volkswagen må bla opp 15 milliarder dollar etter utslippsjuks

Den tyske bilprodusenten Volkswagen må betale en bot på 2,8 milliarder dollar etter utslippskandalen i 2015. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Volkswagen ble tatt for å ha jukset med hvor høye dieselutslipp flere av modellene deres hadde i 2015.  

Bilprodusenten innrømmer at nesten 600 000 dieselbiler som var solgt i USA hadde installert en programvare som senket utslippene av NOx når bilen ble testet for utslipp, skriver AP

Felte dom over VW

Den føderale dommeren Sean Cox i Detroit felte fredag dom etter rettssaken for seks uker siden hvor Volkswagen sa seg skyldig i å ha påvirket utslippene på sine biler. 

Volkswagen må betale 2,8 milliarder dollar i bot til amerikanske myndigheter. I tillegg betaler bilprodusenten 1,5 milliarder dollar i bot etter en sivil sak hvor myndighetene var en part, ifølge AP. 

 I tillegg brukes det elleve milliarder dollar på å kjøpe tilbake biler og kompensere bileiere i USA. Syv ansatte i Volkswagen-konsernet er blitt tiltalt for å ha gitt grønt lys for å installere programvaren som gjorde bilene mer miljøvennlig enn de var. 

Volkswagens advokat Jason Weinstein sier boten er en " passende og alvorlig sanksjon".

Vil kjøpe tilbake 500 000 biler

Selskapet har uttalt at de er villige til å kjøpe opp mot 500.000 dieselbiler tilbake fra kundene sine, noe mange kunder i USA har valgt å benytte seg av. Så langt har 288.000 eiere eller leasere kontaktet selskapet for å selge bilene sine tilbake - eller terminere leasekontrakten tidlig. 138.000 av disse handlene er gjennomført, skriver Bloomberg.

VW blir kontaktet av rundt 15.000 hver uke som ønsker å selge bilene sine. Erstatningsavtalen med USA sier at bedriften skal reparere eller kjøpe tilbake minst 85 prosent av alle bilene innen 2019, og for hvert prosentpoeng under dette de havner må de betale 85 millioner dollar i straffeerstatning.

Bilene fyller opp stadion

Selskapet kan ikke selge bilene tilbake før jukseprogrammene er fjernet, og bilene oppfyller kravene i regelverket. Men det kan ta lang tid, ettersom det ennå ikke finnes noen løsning for å gjøre dette i flere av modellene.

I mellomtiden har bilprodusenten valgt å lagre bilene sine der det finnes plass til det. Det har ført til at titusenvis av biler står parkert blant annet ved det nedlagte gigantstadionet Silver Dome i Detroit, havnen i Baltimore og en nedlagt flybase i California.

Ap Detroit Volkswagen USA VW Motor
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.